Патладжан кебап на фурна
Добави към моето меню
Патладжан кебап
рецептата е от турската кухня. Получава се леко лятно ядене, което беше прието с възторг от децата – нарекоха го кюфтенца и патладжан.
Оригиналната рецепта е тук – http://tuzluvesekerli.blogspot.com/2011/08/firinda-patlican-kebabi.html – направена по малко съкратен вариант заради горещото време
Продукти
2-3 патладжана
500 г кайма
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
смлян черен пипер на вкус
щипка червен пипер
щипка чубрица
щипка риган
щипка кимион
за доматения сос
около кг домати
3-4 скилидки чесън
2 зелени чушки, ако обичате люти чушки – няколко
няколко стръка магданоз
няколко листа босилек
Приготвяне
* Патладжаните се нарязват на широки кругчета, по-големите се срязват през средата. Поставяте в купа със студена вода за около 30 мин и след това ги измивате със студена вода – това се прави за да си пуснат черната (горчива) вода
* През това време смесвате каймата с нарязания на ситно лук, чесън и подправки
* В голяма тава – редите кръг патладжан – малко кюфтенце, колкото орех – патладжан – така докато се изпълни тавата
* Печете около 20 мин на средна фурна на 200 градуса, патладжаните пускат сос при печенето, както и от каймата
* Пригответе доматения сос като настържите доматите с ренде и добавите нарязаните скилидки чесън. Залейте патладжаните, поръсете с нарязани на кръгчета чушки или добавете цели малки люти чушлета и запечете до готовност
* Като извадите ястието от фурната поръсете обилно с нарязан на ситно магданоз и босилек. Ястието е вкусно и топло и студено.
Скоро ще се прави още един вариант на Патладжан кебап на фурна – идеята дойде от кулинарния блог на Пепа Стоева.