Последни Рецепти
Последни Статии

Праскови

Добавено в Здравословно хранене, Плодове

Добави към моето меню

Праскови

Средата на юли а чак до началото на есента – това е времето на прасковите. Във фенг шуй прасковеното дърво символизира дълъг и спокоен живот, както и крепко здраве.
Прасковите са източник на красота и здраве – съдържат толкова много полезни вещества. Има мнение, че ако всеки ден изяждаме по 3 праскови може да изчистим организма от вредните вещества.

praskovi

праскови сорт
вид праскови, за които в магазина казаха, че са испански, формата им е различна, сплескани са, кожичката им е по-нежна, и да вкусни са …

Какво ли не може да се приготви с праскови. Само като видиш този плод и усещаш глад. А лечбните свойства на прасковите сами по себе си говорят защо се използват в народната медицина и в съвременната практика.
Прасковите са богати на витамини – С, Е, К, Р, както и на витамини от група В. Съдържат пектин, каротин и ефирное масло.
Съдържанието на голямо количество органични киселини, като ябълкова, винена и лимонена придава на прасковите специфичен и много приятен аромат и вкус.
Наличието на соли на калий, желязо, фосфор, манган, мед, цинк, селен, магнезий позволява използването на тези слънчеви плодове при много болести.
Освен това в костилките на лода се съдържат горчиво бадемово масло и витамин В17 (Амигдалин/Лаетрил) – ефективно средство за превенция срещу рака, ако е приеман редовно чрез изяждане на няколко горчиви ядки от типа на горчив бадем, кайсия или ябълка, съдържа се и в покълнали семена, люцерна, покълнали бобови, просо и леща.

Хранителната и вкусна праскова лесно се усвоява от организма. Препоръчва се при деца и за увеличаване на хемоглобина в кръвта, подобряване на апетита и стимулиране работата на стомашночревния практ. Полезни са при сърдечносъдови заболявания, на бъбреците, черния дроб и жлъчка.
И това не е всичко за прасковите.
Прасковите са забележителен продукт при диета, съдържат малко калории – 100 г праскови съдържат 39 Ккал (kcal) затова можем да ги включваме в разтоварващи дни, да направим от един до три дни монодиета на праскови или в нашата лятна диета.
Всеки ден може да изяждаме 3-4 праскови, ще намалите тегло (ако спазвате принципите на здравословното хранене и се движите активно), а организмът ще приеме полезни витамини и микроеленти.

Прав е Хипократ когато е казал “И нека храната бъде вашето лекарство, а вашето лекарство – вашата храна”

praskova

Кулинарни идеи и рецепти с праскови
Палачинки с карамелизирани праскови
Праскови в желе
Сладкиш с праскови
Мелба с праскови и малини
Смути с праскови, банан и лимон
Слънчева торта с извара и праскови
Сладоледена торта с праскови
Мелба с праскови
Праскови фламбе

И така кулинарни идеи с праскови
– прасковите се съчетват много добре с кисело мляко, сирене, извара … ако добавите пакетче желатин ще имате чудесен десерт
– с месо – за нас може и да е екзотика, но примерно пиле, шунка или бекон се съчетава много добре с кайсии или праскови – може да опитате да запечете 2 праскови с бекон и синьо сирене – струва си да опитате
– карамелизирани праскови или запчени на грил и поднесени със сметана, сладолед или шоколадов сироп, запчени на фурна с плънка от шоколад
– а първата мелба е било точно това – праскови и сладолед

Споделих някои от идеите за рецепти с праскови, които скоро ще приготвя, но и зимнина с праскови си направете, няколко компота от праскови и бурканче – две сладкоот праскови

и най-бързата и вкусна рецепта с пракови е като доабвите малко синьо дирене (и бутилка бяло вино)

раскожи и синьо сирене

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории