Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на яйцето

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Какво: Празник на яйцето
Къде: град Павликени, парк „Кирил Ракалов“
Кога: 28 април 2018 г.

През 2018 г. Празникът на яйцето в Павликени е под мотото: Кое е първо – яйцето или кокошката? За първи път се провежда през 2014 г.
Pavlikeni praznik na egg 2

Четири хиляди яйца ще бъдат сготвени или счупени в забавни игри в Павликени по време на празника на яйцето. Фестивалът се провежда в градския парк „Кирил Ракалов“.

Pavlikeni praznik na egg 3

Мотото на празника тази година е „Яйцето или кокошката – кое е първо?“. Ще има концерти, творчески работилници и кулинарни състезания, посочи кметът на Павликени Емануил Манолов.

Pavlikeni praznik na egg

Майстор-готвачът Елена Божанова и екипът на детска градина „Слънце“ през целия ден ще приготвят стотици омлети безплатно за нашите гости.

Ще има и конкурс за най-атрактивно селфи с щраус. За децата се организират много игри, обясни Катя Иванова, началник на отдел „Хуманитарни дейности“ в общината: Ще има театрален спектакъл за деца „Кокошчицата, яйцето и още нещо“, където е предвидено децата да влязат в ролята на кокошчици и един стопанин.

Pavlikeni praznik na egg 1

Любопитни факти за яйцата
– По света всяка година се произвеждат около 1,2 трилиона яйца за консумация. Жител на планетата изяжда средно 173 яйца годишно.
– Четиридесет процента от яйцата по света се консумират в Китай. Страната е и най-големият производител на продукта на планетата, пише “Фарм флейвър”
– Световният рекорд за приготвяне на омлети – 427 за 30 минути, принадлежи на Хауърд Хелмър.
– Средностатистическата кокошка снася между 250 и 270 яйца годишно, но някои снасят и над 300.
– Белият или кафявият цвят на черупката зависи от породата на кокошката.
– Яйцата съдържат всички най-важни протеини, минерали и витамини. Жълтъкът им е сред малкото естествени източници на витамин D.
– Ядливата част на яйцето представлява приблизително 74 процента вода, 12 процента протеин и 11 процента мазнина.
– Порите по повърхността на яйчената черупка достигат до 17 000.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории