Последни Рецепти
Последни Статии

Круши

Добавено в Кулинарен справочник, Плодове

Добави към моето меню

Крушите са балсам за сърцето и бъбреците
Плодовете подобряват функцията на черния дроб и щитовидната жлеза

Ако обичате круши, сигурно знаете на каква почит са били в древността. Възпети са в “Одисеята” на Омир. От фрески и стари писания научаваме, че те неотменно са присъствали върху трапезата на богатите римляни. Днес похапваме предимно круши – като десерт, но също и консервирани – във вид на компоти, сладка, конфитюри и пр. Добре е концентрираната захар в тях да се свежда до възможните минимални количества. Като особено здравословен десерт съвременните специалисти по хранене препоръчват различни пресни салати, в които крушите са смесени с ябълки, банани, киви, портокали или с други плодове.

круши

Видове круши
Има около 5000 различни сортове круши. На част от тях кората не е груба и изобщо не дразни стомаха. Може би затова някои определят крушата като нежната сестра на ябълката. По съдържание на полезни вещества тези плодове си приличат. Но семенникът на крушата е крехък. В зелените плодове има сорбит (до 3%). При зреенето той преминава в глюкоза и пектин и това води до промяна в плътността на плода, който става по-мек. Ето защо като цяло крушите имат по-малка трайност от ябълките. Белтъчините и мазнините в крушевия плод са в незначителни количества. Главната част на плода е изградена от мека ядивна тъкан, която достига до 97% от общото му тегло. При центрофугиране се получава до 70% пресен сок.

Пресните круши, образно казано, са здравословен коктейл от органични киселини и полезни микроелементи – желязо, мед, цинк. В 100 мг плодове има 120 мг ябълчена киселина, 70 мг лимонена киселина и до 3 мг оксалова киселина. В прясно състояние плодовете са наистина необходими за хората, живеещи в региони с йоден дефицит. Защото крушата съдържа йод и може да задоволи минималните нужди на човека от този микроелемент, необходим за щитовидната жлеза и свързан с човешкия интелект. В крушевия плод и особено в кората му се откриват дъбилни вещества, на които се държи стипчивият му вкус. Дали са много или малко дъбилните вещества, всеки може да определи след обелване на плода. Колкото е по-високо съдържанието им, толкова по-бързо и по-силно той потъмнява. Неслучайно при консервиране се използват такива сортове, които имат по-малко дъбилни вещества. Особен чар на крушата придават намиращите се в нея етерични вещества. Те определят приятния й, специфичен вкус и мирис. Фактът, че пресните круши са богати на захари, пектин, витамини и минерални вещества, ги прави изключително полезни в процесите на отделяне на пикочната киселина от организма.

Крушите се препоръчват при подагра. Освен това успокояват нервната система и облекчават дейността на жлезите с вътрешна секреция. Нормализират кръвното налягане, “пречистват” кръвта и бъбреците. Нутрициолозите ги включват в диетата при различни заболявания: възпаления на дихателните пътища, анемии, туберкулоза, обща слабост, състояния на възстановяване след тежко боледуване и т. н. В изсушен вид крушите също са много ценни. Богати са на много захари и подобно на стафидите, смокините, фурмите и другите сушени плодове доставят на човешкия организъм значителни количества енергия. У нас сушени круши се консумират като ошав. В компот и особено в прясно състояние те действат разхлабващо. За това се препоръчват при упорит запек. Може да се приготви и отвара от сушени круши, която се отличава със силно диуретично (пикочогонно) действие. Тя много добре повлиява състоянието на пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Но ако се приема заедно с лекарства, трябва да се осведоми лекуващият лекар.

Диета с круши
Крушите са идеално средство за провеждане на разтоварителен ден. Най-разумно е той да се прави един път в седмицата, за да не се превъзбужда центърът на апетита. За 24 часа се консумират един, до един и половина килограма пресни круши. Това става на няколко пъти. Не се приема друга храна. Може в рамките на разтоварителния ден да пие само сокът от килограм и половина круши или част от това количество да се пие като сок, а останалата да се изяжда във вид на пресен плод. Важното е чувството на глад да се притъпява. В противен случай на следващия ден ще се консумира повече храна и няма да се постигне търсеният ефект на плавно намаляване на теглото и постигане на по-висок телесен тонус.

Народната медицина освен плода за лечение препоръчва и листата на крушата. От тях се прави отвара, която е целебно средство при инфекции на пикочните пътища и пикочния мехур. Помага при цистити, при възпаление на простатната жлеза, както и при бъбречни камъни. Разумно е да се съчетае с медикаментозното лечение, като за това се уведоми лекуващият лекар. Целебната отвара се приготвя от 40 г ситно нарязани листа от круша. Те врат 10 минути в 1 литър вода. Пие се по 3-4 чаши на ден. При трудно заздравяващи рани народните лечители препоръчват отвара от корите на прясно обелени круши. Четиридесет г ситно нарязани кори от круша се поставят в 1 литър вода. След 10 минути течността се прецежда. След като изстине, с нея се напояват превръзки, които се налагат на раната.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории