Печурките укрепват имунитета
Добави към моето меню
Гъби печурки са продукт достъпен през цялата година в магазина, сравнително евтини са и могат да се приготвят много рецепти с тях. През есента и пролетта се предлагат на пазара или може да ги наберем при разходка сред природата и е хубаво е да ги включваме по-често в менюто си ето и още една причина
Печурките укрепват имунитета и намаляват риска от развитие на рак
Научни сътрудници в университета Тафтс (Tufts University, www.tufts.edu) САЩ провеждат ред изследвания за изучване на имунната система на човек. Оказва се, че печурките съдържат вещества, които укрепват имунитета и помагат да се предотвратят онкологични заболявания. Според учените, тяхното действие се основа на въздействието им върху дендритните клетки на имунната система. Тяхната функция се основава в борбата с единичните ракови клетки.
Дендритните клетки се явяват стимулатор на изработката на Т-лимфоцити, които непосредствено обезпечават имунитета. По този начин организмът може да се противопоставя на инфекциозните агенти и онкологични процеси.
По-рано е било проведено изследване, което показва, че всекидневната употреба на 100 г печурки намалява развитието на ракови клетки с различен генезис.
Заедно с активацията на имунитета трябва да включваме в менюто си гъби, защото това е продукт полезен и необходим.
Печурките са източник на микроелементи, които са необходими на тъканите на човек. Освен това са евтин и вкусен продукт, който всеки може да включи в своето хранене.
* Дендритни клетки -Основните групи клетки, които изграждат имунната система са макрофагите, B- и T-лимфоцитите, NK-клетките, фоликулно-дендритните клетки и др. Главните групи белтъци са имуноглобулините, системата на комплемента, цитокини, лимфокини
* T-лимфоцити – принадлежат към групата на белите кръвни клетки известни още и като лимфоцити. Играят основна роля при клетъчно медиирания имунитет.