Последни Рецепти
Последни Статии

Печурките укрепват имунитета

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Гъби печурки са продукт достъпен през цялата година в магазина, сравнително евтини са и могат да се приготвят много рецепти с тях. През есента и пролетта се предлагат на пазара или може да ги наберем при разходка сред природата и е хубаво е да ги включваме по-често в менюто си ето и още една причина
Печурките укрепват имунитета и намаляват риска от развитие на рак

gybi-lehel

Научни сътрудници в университета Тафтс (Tufts University, www.tufts.edu) САЩ провеждат ред изследвания за изучване на имунната система на човек. Оказва се, че печурките съдържат вещества, които укрепват имунитета и помагат да се предотвратят онкологични заболявания. Според учените, тяхното действие се основа на въздействието им върху дендритните клетки на имунната система. Тяхната функция се основава в борбата с единичните ракови клетки.
Дендритните клетки се явяват стимулатор на изработката на Т-лимфоцити, които непосредствено обезпечават имунитета. По този начин организмът може да се противопоставя на инфекциозните агенти и онкологични процеси.
По-рано е било проведено изследване, което показва, че всекидневната употреба на 100 г печурки намалява развитието на ракови клетки с различен генезис.
Заедно с активацията на имунитета трябва да включваме в менюто си гъби, защото това е продукт полезен и необходим.
Печурките са източник на микроелементи, които са необходими на тъканите на човек. Освен това са евтин и вкусен продукт, който всеки може да включи в своето хранене.

* Дендритни клетки -Основните групи клетки, които изграждат имунната система са макрофагите, B- и T-лимфоцитите, NK-клетките, фоликулно-дендритните клетки и др. Главните групи белтъци са имуноглобулините, системата на комплемента, цитокини, лимфокини
* T-лимфоцити – принадлежат към групата на белите кръвни клетки известни още и като лимфоцити. Играят основна роля при клетъчно медиирания имунитет.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории