Последни Рецепти
Последни Статии

Пектин

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Пектин, какво трябва да знаем за пектините.
“Който изяжда по една ябълка на ден, не го хваща атеросклероза!”, казват лекарите – тази поговорка е вярна заради съдържащият се в ябълките пектин

Пектинът е най-вкусното лекарство
Освен че са много полезни за предпазване и лечение на различни заболявания, пектините, които се съдържат в ябълките, са и с много приятен вкус.
Разбира се, трябва да се дозират, както и всяка друга хранителна съставка.
Изследванията са показали, че за възрастните хора са достатъчни около 15 г пектин на ден, за да противодействат ефективно на атеросклероза. Други проучвания сочат, че с пектини са “тапицирани” стените на клетките в плодовете, особено в ябълките, както и гнездата на семките им. Затова, когато варим или печем ябълки, не бива да ги почистваме от семенната кутийка. Така ще оставим в тях повече пектин.

apple-cherveni
Ябълките гонят старостта
“Който изяжда по една ябълка на ден, не го хваща атеросклероза!”, казват лекарите. Виновник за това са не витамините и микроелементите в плода, а съдържащият се в него пектин. Тези вещества се съдържат и в други плодове, но количеството и качеството им в ябълките е най-голямо. Намират се в разтворима форма и имат свойството да свързват всички токсини, които се произвеждат при разграждане на храните в човешкия организъм. Тези ябълкови съставки подпомагат изхвърлянето на съединения, образувани при процеси на гниене в червата. Много полезни са в случаите на хронични отравяния с уран, олово, живак, кадмий, манган и пр. Причината е, че се свързват със солите на тежките метали и образуват комплексни съединения, които не могат да преминат в организма през червата и се изхвърлят навън.
Освен това пектините стимулират растежа на тъканите. При външно приложение допринасят за по-бързо зарастване на раните

Най-широко се препоръчват в борбата с атеросклерозата, защото съдействат на организма да се освободи от лошия холестерол, известен с пакостливото си влияние върху кръвоносните съдове. За това е напълно оправдано твърдението на нутрициолозите, че “пектините са природна четка, която изчиства до блясък червата и ги освобождава от натрупаните в тях токсини”.
Според някои изследвания пектините противодействат на стареенето на организма, като пресичат различни болестни промени в тъканите.

Обичайно съдържание на пектин в плодове (свежа маса):
ябълка 1 – 1.5%
кайсия 1%
череша 0.4%
портокал 0.5 – 3.5%
морков около 1.4%
цитрусова кора 30%
Главни суровини за производство на пектин са изсушени цитрусови кори и джибри, и двете отпаден продукт при производството на натурални сокове. Понякога се използват и отпадъците от захарно цвекло, останали при производството на захар. (данни от wikipedia.org)

Пектин има и в млякото и хляба
Ябълките не са единствената храна, която съдържа пектин. Веществото се съдържа и в редица готови храни. Всички продукти, богати на него, имат стабилна желираща способност и вкус, много близък до този на натуралния плод. Пектини се включват и в състава на някои кондензирани млека, майонези, хлябове.

Но естественият продукт е винаги за предпочитане пред готовите храни, пюрета, напитки, таблетки, и пр. производства на хранително-вкусовата и фармацевтичната индустрия.

Ето и няколко рецепти, които ще ви помогнат да се заредите с пектин още на закуска:

Ябълка с извара

125 гр извара се разбъркват с 1 с.л. вода и се добавя една ситно рендосана ябълка. Със сместа се намазва препечена филийка.

Пшенични кълнове с ябълка и лимон

25 гр кълнове на пшеница се заливат с топла вода и се оставят така 5 минути. Една голяма сурова ябълка се обелва, нарязва на ситно и заедно с лъжичка лимонов сок се разбърква с кълновете. Добавяте50 г нискомаслено кисело мляко, чаена лъжичка мед, малко орехови ядки и щипка канела. Получената смес се украсява с листа от мента.

Любимата ми ябълкова закуска

4 -5 ябълки се нарязват на тънки резенчета. Слагате ги тенджера и ги поръсвате с щипка канела и шепа стафиди. Наливате 2 -3 с.л. вода и слагате ябълките да се задушат, около 2-3 мин.

Кисело мляко с пектин
200 г кисело мляко се смесва с 2 с.л. овесени ядки, 1 с.л. мед, 1 с.л. пектин. Може да се добави една настъргана ябълка и няколко орехови ядки

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized

1 Comment

  1. 1
    нели георгиева // August 8th, 2006 at 2:35 pm

    трябва да публикувате кои точно храни съдържат пектин