Последни Рецепти
Последни Статии

пелин

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Приказка за осмарския пелин

Има само едно място в България, където виното отлежава със специални билки по тайна рецепта отпреди 120 години. И това е уникалната изба в живописното шуменско село Осмар. Сградата е скътана в склоновете на Шуменското плато, а в гората господстват елени, сърни, фазани, бухали и костенурки. Усеща се и лекото влияние на Черноморието, което допринася за хубаво грозде. Както и екологично чистите лозя. В старинния замък на винарска изба “Осмар” се влиза през арка с масивни дървени порти. Вътрешният двор на имението е царството на пелина. В част от залите на избата са огромните дъбови бъчви, стегнати с метални пръстени още през 1920 г. Освен билките в осмарския пелин има ябълки и дюли. В червения влизат до 34 билки, а в белия – до 28. Най-известната от тях е жълтият кантарион, основна съставка на виаграта. Но не действа веднага след като пиете виното, предупреждават технолозите на изба “Осмар”.

Билките за осмарския пелин се събират от Върбишкия Балкан на Рила и Родопите. Те се изсушават, накълцват, слагат се на възглавнички от тензух и се залагат в старите бъчви.

Преди повече от 120 години 16 човека от селото създават “Осмарска дружба” и решават да правят вино. По идея на един белогвардеец започват да слагат билки в питието. Първоначално само билката пелин, после и други, докато се получил този букет от аромати. Само двама човека днес знаят тайната рецепта на осмарския пелин. Те работят в избата. Това са две млади момчета на по 26-27 години, които знаят тайната рецепта от бащите и дядовците си.

Наложеният пелин се пие през зимата, когато температурата не надвишава 20 градуса. През април-май, когато се затопли времето, пелинът се преварява на ракия. В “Осмар” не използват спирт и химикали. А френска технология за избистряне на виното. То минава през брашно от мидени черупки и водорасли. Всяка година избата “Осмар” произвежда около 1,5 тона вино, което е единствено по рода си в света.

Билките в пелина успокояват болки, стимулират функциите на стомашните жлези, подобряват бъбречната и чернодробна функция, повишават апетита и сексуалната активност, категорични са технолозите на избата.

В нашия край, Велико Търново, също правят пелин – и ние правиме, по рецепта, която съм научила от дядо ми и която ще предам на сина ми. Нова Година е … време е за пелин! Билките ги събираме през лятото по планините, отиват много за чай и за разни отвари, суша ги на снопчета закачени на навеса на вилата и тогава навеса прилича на колибата на някой шаман. Не знам кога и как намираме време за всичко това, но това са най-хубавите мигове – топли са през лятото, и през зимата е топло от тях, защото ще дойде следващото лято.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории