Последни Рецепти
Последни Статии

Винена терапия

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Винена терапия
Чаша вина при ядене топи калориите

Още древните знаели, че виното е най-вкусното лекарство и най-добрата храна.
Съвременната медицина също отчита благотворното му влияние върху човешкия организъм, особено като профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Това въздействие на виното върху кръвоносните съдове се дължи на минералните съставки, на ароматните и багрилни вещества и най-вече на полифенолите.

В белите вина те са по-малко, но са по ефикасни.

Правени са различни диети с вино при умерена консумация, разбира се, и под лекарски контрол. При експериментите е установено, че нивото на “лошия” холестерол спада, а редица други кръвни показатели се подобряват. Това довежда до намаляване риска от образуване на тромби в кръвоносните съдове. Освен това се наблюдава и намаляване на теглото въпреки голямото количество приети калории с напитката.

Виното така настройва обмяната на веществата, че организмът изгаря повече калории, отколкото са били поети с алкохола.

В редица държави, славещи се с производствата на добро вино, са разработили винотерапии, съчетани с диети, бани, масажи, гимнастика и козметични процедури, които оказват благоприятно въздействие върху кръвообращението, имунната система и мастната обмяна.

Люспите от изцеденото грозде се използват за компреси, а се прилагат и външни обтривания с вино, които облекчават болките в опорно-двигателния апарат.

При тези терапии се приемат до две чаши вино на ден. От значение е, разбира се, и храната, която не бива да съдържа, сол, мазнини и белтъчини. Винотерапията се провежда под контрола на кардиолог и дерматолог. Правят се вани с гроздови екстракти и винен масаж. Масленият екстракт от гроздови семки освежава и разкрасява кожата.
Полифенолите, съдържащи се в гроздовите семки, са ефикасно средство за борба със застаряването на кожата. На базата на семки от бяло грозде се разработват козметични серии и кремове за около очи.

Въздействието на виното върху човешкия организъм зависи от различни фактори – пол, възраст, здравословно състояние на човека, от количеството алкохол, дали се пие на гладно или след консумация на храна, богата на белтъчини, от дозите на алдехидите, висшите алкохоли и др.

Умерената доза за един ден може да се приеме за 1 – 1,5 куб. см, 100% етилов алкохол за 1 кг живо тегло. Или човек, който тежи 60 кг, може да приеме дневно 600 куб. см 10% вино. Ако виното се приема на два пъти през деня, няма опасност от напиване. Тежко опиянение се предизвиква от 4-5 куб. см етилов алкохол, а дози над 6 куб. см могат да са фатални.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории