Перуанска кухня
Добави към моето меню
Перуанска кухня
Перуанската кухня е интересна с това, че е преплела в себе си смесица от влияния. Тя отразява както кухнята на коренното население, така и влиянието на имигрантите – испанска, китайска, италианска, западно африканска и японска кухня. Трите основни продукта в перуанското меню са царевица, картофи и люти (чили) чушки. Постарахме се да ги включим в избраните от нас ястия:
1. Супа а ла Криола
2. Кауса
3. Антикучос
4. Суспиро а ла Лименя (в превод – въздишка на дама от Лима)
За авторите:
Авторите на изкусителните перуански ястия са Георги Грудев, Деница Вълчева и Веселин Върбанов – студенти в 3ти семестър на Кулинарна Академия HRC, които в момента завършват практика си в учебен ресторант Таланти.
Рецепта Sopa A La Criolla
Продукти (за 4 порции):
• 600 гр. Телешка кайма
• 400 гр. Телешки бульон
• 200 гр. Вода
• 120 гр. Лук
• 8 гр. Чесън
• 4 гр. Лют червен пипер
• 120 гр. Доматено пюре
• 12 гр. Шоколад
• 120 гр. Зехтин
• 30 гр. Паста-Спагети
• 4 Пъдпъдъче яйце
• 4 гр. Магданоз
• 4 гр. Кимион
Приготовление:
В загрята тенджера сложете зехтина и запържeте лука до прозрачно. Добавете чесъна и каймата и гответе докато водата се изпари. След това добавете кимиона, червения пипер и доматеното пюре. Гответе още минута и прибавете телешкия бульон и водата. Прецедете в по-малка тенджера и оставете бульона на тих огън за около 5-10 минути. Премахнете съда от огъня и завършете, като добавите шоколада, и подправите със сол и пипер по свой вкус.
Сварете пастата във вряща подсолена вода. Сварете пъдпъдъчите яйца във вода, в която сте прибавили оцет за минута и 15 секунди.
Предложения за сервиране: Изсипете готовия бульон в чиниите. Сложете по средата пастата, а върху нея телешкото и свареното пъдпъдъче яйце. Поръсете с нарязан магданоз.