Песто, вкусно и полезно
Добави към моето меню
Песто сосът може да бъде вкусна и полезна добавка към рецептите, които приготвяме, защото се прави от от ценни за организма продукти – пресен босилек, зехтин, кедрови ядки и пармезан. Съдържа малко калории, а доставя на организма ценни хранителни вещества. Ако още не сте приготвяли песто опитайте! Лесно е и вкусно и може да поднесете към салата от домати, към печено месо или да приготвм домашен хляб с добавка на песто.
Пресният босилек съдържа съединения, които стабилизират нивата на кръвната захар. Антиоксидантите в него могат да защитят здравите клетки от свободните радикали.
Чесънът е известен със защитните си свойства. Много ценно за здравето съединение е алицинът, за който се знае, че има антибактериални, противовирусни, протвогъбични и антиоксидантни свойства. Алицинът, заедно с други съединения в чесъна, има лечебни свойства върху кръвоносната, храносмилателната и имунната система.
Едно от известните свойства на зехтина е намаляване нивата на „лошия“ холестерол в кръвта, който е сред основните причини за развитие на сърдечносъдово заболяване. Той е и с високо съдържание на полифеноли, противовъзпалителни съединения и антиоксиданти, които поддържат здравето на сърцето.
Кедровите ядки са отличен източник на протеин. Освен това, те съдържат полезни мазнини, които също подпомагат сърцето. В тези ядки могат да се открият и важни минерали като калий и магнезий, които са от полза за намаляване нивата на кръвната захар.
Пармезанът, не просто придава вкус на песто соса, но е и с по-ниско съдържание на наситени мазнини, в сравнение с останалите видове сирене.
Рецепти с песто
Има рецепти за песто приготвени с босилек, с магданоз, с коприва, с кориандър, с и без добавка на настърган пармезан, с кедрови ядки заменени с други ядки – вариантите са много, като са адаптирани към продуктите с които разполагаме и сезона.