Петльовден рецепти
Добави към моето меню
Петльовден, се отбелязва на 2 февруари.
На този ден се приготвят рецепти с пиле, домашни гевречета. Ето какво сподели Диди Миланова
днес е Петльовден и салатка e петле, супа от петел и ми втасва тесто за гевреци – нямах време за украси.
Салатата е от прясно зеле ,за декорацията използвах бяла ряпа ,морков и цвекло – овкусих сьс сол ,олио ,оцет и копьр .Сигурно ще ви се стори нестандартно сьчетанието на продуктите – приятелка ми даде рецептата за тази пьстра салата и толкова много ни хареса в кьщи че нон стоп присьства на трапезата ни
ГЕВРЕЦИ – ПОСТНИ ДОСУШ КАТО УЛИЧНИТЕ
500мл топла вода; 1 пакетче суха мая; 3 – 4 с.л. захар; 1ч.л. сол; 1с.л. олио брашно колкото поеме, сусам за поръсване (или каквото вие искате по желание).
Приготвяне: Смесвам маята в брашното, слагам солта, олиото и 2с.л. захар. Олиото смесвам с топлата вода и започвам да прибавям от сухата смес към мократа докато забъркам средно меко тесто. Омесвам добре и оставям да почине 30 – 40 мин на топло.
След това разделям тестото на топчета и оставям да си починат още 10 мин. За да оормя на гевреци първо разделям топчетата на две и ги разточвам на фитили който усуквам на плитка и завивам на геврек. всъщност всеки може да си реши как да си ги оформи гевреците. Оставям ги да си починат.
През това време слагам на котлона 1л. вода заедно с 1 – 2 с.л захар (ако искам да са сладки гевреците, за солени захарта се заменя със сол) и оставям да заври водата и да се разтвори захарта. След като заври водата пускам геврека вътре за около 30 сек до минута като го обръщам и от двете страни. Изваждам и поставям да се изцедят на кърпа (или каквото имате). Така един по един пускам всеки геврек.
Като се изцедят нареждам гевречетата в тава която е покрита с хартия за печене. Поръсвам със сусам (или нещо друго по желание) малко маргарин и слагам в педварително загряна фурна на 200 – 220 градуса. Пекат се до зачервяване.
рецепта Диди Миланова