Последни Рецепти
Последни Статии

Пиете ли достатъчно вода?

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Няма по-освежаващо нещо на този свят от една чаша вода.

Проверени истини:
– Ако искате да отслабнете, когато почувствате глад – изпийте чаша вода
– Ако усетите главоболие – изпийте чаша вода.

Всеки може да потвърди, че безценната течност може да достави по-голямо удоволствие от чаша кафе, плодове сок или безалкохолна напитка. Въпреки това, много от нас не пият достатъчно вода през деня. А така лишаваме себе си от най-естествения ресурс за организма и постоянно увреждаме тялото си.

На мен самата, когато съм в офиса ми е трудно да пия вода. Затова се създават навици. В момента използвам апликация, която ми напомня, че трябва да пия вода. И сигналът е такъв, че ожаднявам.
Когато тичам или тръгваме за преход в планината или да караме колело – първото нещо, което вземам е бутилката с вода.

woman water drinking pix

Ако разпознавате някой от следните признаци, изброени от редакторите на lifehack, ние ви препоръчваме да изпиете веднага една чаша вода.

12 признака, че не пиете достатъчно вода

1. Устата ви е суха
Разбира се, всеки път, когато почувствате гадно лепкаво усещане в устата си, ще си помислите за някаква течност. Но сладките напитки са само временно решение на по-голям проблем. Чистата вода овлажнява лигавицата на устата и гърлото и я поддържа естествено влажна и правилно функционираща.

2. Кожата ви е суха
Кожата е най-големият орган на тялото, така че, разбира се, трябва да бъде хидратирана. Сухата кожа е един от най-ранните признаци на дехидратация, което може да доведе до много по-големи проблеми. Липсата на вода означава липса на пот, което води до неспособност на тялото да отмие мръсотията и токсините, натрупани през деня.

3. Усещате жажда
Сухотата в устата е едно, но чувството на жажда е вече сериозен сигнал, че в организма ви липсва вода. Слушайте тялото си, то знае какво “говори”.

4. Очите ви са сухи
Липсата на вода води до изсушаване и зачервяване на очите. Без вода в организма слъзните канали пресъхват.

5. Изпитвате болки в ставите
Нашите хрущяли и кости се състоят от около 80% вода. Водата е абсолютно необходима, за да предпазим костите си от претриване и да не изпитваме дискомофрт с всяка стъпка, която правим. Поддържайки тялото хидратирано, ние гарантираме, че ставите ни ще могат да абсорбират шока от резките движения.

6. Вашата мускулна маса намалява
Мускулите също се състоят предимно от вода. Очевидно е, че по-малко вода в организма означава по-малко мускулна маса. Пиенето на вода преди, по време и след тренировка не само ви държи хидратирани, но също така доставя вода на правилните места в тялото и намалява вероятността от развитие на възпаление и болка.

7. Боледувате дълго
Питейната вода позволява на тялото непрекъснато да измива натрупаните токсини. Организмът ни непрекъснато филтрира отпадъчните продукти като машина, но ако тя не се подхранва с вода, не може да работи правилно. Както в крайна сметка се случва в обезводненото тяло, органите започват да изтеглят необходимата им вода от областите, в които тя е в по-голямо количество, като кръвта, което води до цял нов набор по-сериозни проблеми.

8. Чувствате се уморени и апатични
Както вече споменахме, когато тялото е дехидратирано, то “заема” вода от кръвта. Това води до по-слабо снабдяване на тялото с кислород. А липсата на кислород води най-малкото до сънливост и умора. Кафето тук няма да помогне в дългосрочен план и дори дехидратира организма още повече.

9. Изпитвате остър пристъп на глад
Когато сте дехидратирани и изпитвате слабост, тялото ви може да се обърка, че има нужда от храна. Това се случва както в рамките на деня, така и през нощта, когато се събудите с желание за среднощна закуска. Въпреки това, допълнителната храна създава повече работа за тялото, докато пиенето на вода пречиства органите и ги снабдява с кислород.

10. Изпитвате проблеми с храносмилането
Споменахме, че сухотата в устата и гърлото са симптом на дехидратация и че водата помага на лигавицата да функционира правилно. Това важи и за цялата храносмилателна система. Без правилна хидратация, функционирането на стомашната лигавица отслабва, което позволява на стомашните киселини да нанесат някои големи щети, най-малките от които са усещането за киселини в стомаха или стомашно разстройство.

11. Стареете преждевременно
Възможността на тялото ни да задържа вода намалява с напредването на възрастта, което означава, че с годините ние трябва съзнателно да увеличим приема на вода. Докато преждевременното стареене е външната проява на дехидратирания организъм, вътрешните щети също започват да стават все по-осезаеми за човека.

12. Вие четете тази статия сега и сте стигнали почти до края й
Казвате си: “Аз пия вода непрекъснато”; “Аз винаги имам чаша или бутилка с вода до мен”. Но ако сте кликнали върху тази статия, най-вероятно и у вас се прокрадва мисълта: “Хм, не мисля, че пия достатъчно вода все пак”. Така че изпийте чаша вода на момента! Не прекалявайте, разбира се, макар че няма нищо лошо в пиенето на повече вода.
Сега, ако ни извините, от писането на всичко това ожадняхме и ние. Отиваме за чаша вода.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории