Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на пуската

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Празник на пуската
Къде: село Ябълково, Димитровград
Кога: 8 юни 2019 г.

Майстори на месните деликатеси се състезаваха кой е най-добър по време на Празник на пуската, организиран за трети път от читалището в димитровградското село Ябълково.

Дванадесет души премериха сили в конкурса. Грамота за изключително майсторско представяне получи хасковският адвокат Божидар Колев, който от години прави пуска и продължава традицията на родното си село. Празникът бе разнообразяван с музика и танци от фолклорни състави от Хасково и Димитровград, както и от местната формация “Алма”.

Името на вкусния колбас идва от “пуска”, “пузка” – стара дума за пикочен мехур, използвана в димитровградските села. Деликатесът се прави от свинско месо, пълнено в мехур от прасе или теле, а традицията по приготовлението му се пази повече от век в някои села между Хасково и Първомай.

puska Praznik-na-Yabalkovskata-puska-2019

Пуската се е приготвяла по един и същи начин от годините преди Освобождението до днес. Рецептата се е предавала в семейството от поколение на поколение с някои вариации в отделните села. Прави се от прясно свинско месо – крехката част от бута и плешката, като се добавя от сланината на прасето или шарено месо в съотношение 2:1. Месото се почиства от ципите и се реже на едри парчета от 3 до 5 см. Тъй като не се съхранява във фризер, по рецепта в него се добавя сол около 40-45 г на килограм. Основните подправки са черен пипер и кимион, като в регионалните рецепти има и други добавки – праз в района на с. Ябълково, сладък червен пипер в района на Върбица, в други села слагат лют червен пипер или люти чушки, чубрица или риган.

След напълване пуската се зашива, а отгоре се залепя друго парче пуска или черво. Пълнените в свински мехур пуски стават кръгли, а размерите им са от 1 до 3 кг. Тези, пълнени в телешки мехур, са с крушовидна форма и са доста по-големи.
Някои пълнят пуски и в сляпото черво на телето, наричано по този край “бърсак”. Готовите пуски се сушат на проветриво място в продължение на три месеца.

При сушенето губят почти 40 % от теглото си. След това зреенето продължава като пуските се съхраняват в сандък с дървесна пепел и по този начин могат да издържат до Димитровден.

През 80-те години на ХХ век хасковският месокомбинат “Родопа” започва масово производство на пуски, което след 1990 г. спира.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории