Пирян
Добави към моето меню
Рецепта от българската кухня, може да бъде приготвена с картофи или с тиквички
Пирян
време за приготвяне 10 мин
време за печене 40 мин
4 порции
Продукти
800 г картофи (или тиквички)
100 г ориз
3-4 домата
4-5 скилидки чесън
2 с.л. олио
1 с.л. ябълков оцет
няколко стръка магданоз
смлян черен пипер на вкус
Приготвяне на пирян
* Картофите се обелват и се нарязват на тънки кръгли филийки.
* Нареждат се в тава, намазана с олио
* Поръсва се равномерно с ориза и смлян черен пипер на вкус
* Доматите се нарязват на кръгчета и се подреждат най-отгоре.
* Ястието се залива с вода, колкото да покрие зеленчуците
* Пече се на средна фурна на 200 градуса
* Десет минути преди да е напълно готово, се залива със очукания чесън, разреден с оцета
* Ястието се поднася поръсено с нарязан на ситно магданоз