Питка „Дани“
Добави към моето меню
Питка „Дани“
Рецепта споделена от Дани Радева
Продукти
2 яйца
250 мл прясно мляко
1 пакетче суха мая (7 г)
5-6 с.л. олио
1 с.л. оцет
600 г брашно, допълнително за доомесване до получаване на меко тесто
1 с.л захар
1 с.л. сол
Рецепта за пита „Дани“
• Замесва се меко, еластично тесто, което се оставя да втаса до удвояване на обема
• Когато тестото е готово втасало, се разточва кора, изрязва се с чашка кръгчета, навиват се на руло и се режат на две, така се получават розичките които се виждат до стените на тавичката,
• По средата се слага един фитил поръсен със шарена сол,усукан
• Питата се оставя да втаса още веднъж за около 30 мин
• Тогава се слага декорацията – оформени от тесто рози
• Намазва се жълтък и 1 с.л. олио и се пече на средна фурна на 180 градуса, до готовност, около 45 мин