Питка с локум и орехи
Добави към моето меню
Питка с локум и орехи
Рецепта споделена от Мима Димитрова
Продукти
3 яйца, 1 жълтък се отделя за намазване на питката
200 мл хладка вода
1 пакетче мая (42 г)
1 ч.л захар
500 мл затоплено прясно мляко
3 с.л. олио
1 с.л. сол
1 кг брашно, за домесване около 200 г
Начин на приготвяне:
• Маята се слага да шупне в хладката вода с 1 ч.л. захар и няколко лъжици брашно
• Замесва се меко еластично тесто, като се прибавя затопленото мляко, разбитите яйца. Олиото се добавя накрая при домесването
• Тестото се разделя на топки. След което се оставят да втасат до удвояване на обема
• Всяка топка се прави на по-малки топки, които се дърпат с ръце или се разточват и се режат с чаша. Слага се от плънката – орехи и локум на парченца и се прегъва на две
• Прегъната питка с плънка се прегъва и се редят една до друга в тавата
• Получава се като цвете. Питата се намазва с разбит жълтък и се оставя да втаса около 30 мин
• Пече се на средна фурна до готовност
Плънката може да бъде направена по ваш вкус – със сирене и яйца, с кайма, лук и подправки