Каму Каму
Добави към моето меню
Представяме ви един почти непознат плод, супер плод от дъждовните гори на Амазонка, който съдържа витамин С в пъти повече от портокалите.
Myrciaria dubia, познат като camu camu, camucamu, cacari или camocamo, на български е каму каму – да това е суперплод, расте в дъждовните гори на Амазонка, Перу и Бразилия. Представлява малко храстовидно дърво и ражда лилаво-червени плодове,
Наскоро плодовете каму каму бяха обявени, че съдържат най-много витамин С, около 60 пъти повече от портокалите. Богати са и на аминокиселини, калий, бета каротен, калций, желязо, фосфор, витамини В и флаваноиди, които осигуряват силно ефективно почистващо, защитно, противовъзпалително, хидратиращо и хранително действие.
Плодовете каму каму се използват за поддържане на имунната система в добро състояние, за отлично зрение, намаляване на възпаления и подобряване състоянието на белия дроб и предпазва от вирусни инфекции. Растението подобрява също поддържа функциите на сърцето, кожата, очите, мозъка, сърцето и черния дроб.
Плодовете му са най-често препоръчвани за лечение на астма, глаукома, гингивит, хепатит, безплодие, мигрена, катаракта, атеросклероза, болест на Паркинсон. Те имат добро обезболяващо действие.
Каму Каму е и отличен антиоксидант. Има изразен противовъзпалителен ефект, повишават шансовете на организма за зачеване и захранват матката.
Консумиран в суров вид, плодът се оказва истинска суперхрана.
Каму Каму вече присъства и в множество козметични продукти за лице и тяло. Екстрактът от тези дребни плодчета прави чудеса с кожата – стяга я, подобрява тонуса й, изглажда фините линии и бръчици, озарява тена, но най-вече действа като мощна антиоксиданта защита срещу свободните радикали. По този начин не само поддържа младежкото излъчване, но и предпазва важните за него мастноразтворими витамини А и Е и мастни киселини от разграждане.
Племената от Амазония пък до ден днешен си приготвят тоник за подхранване на косата от плодовете Каму Каму.
Растението в пресен вид не може да се намери у нас, може да се закупи под формата на биосок, във вид на капсули или прах. Прахът е много приятен и леко пикантен на вкус.
Снимки www.huffingtonpost.ca