Последни Рецепти
Последни Статии

Пита рибка за Никулден

Добавено в Наши гости, Хляб, питки

Добави към моето меню

Пита рибка за Никулден
Рецепта споделена от Vanya Velichkova

pita riba 1

Продукти
400мл хладка вода
½ кубче мая (20 г)
½ ч.л. сода за хляб
3 с.л. зехтин (или олио)
1 ч.л. мед (или 1 ч.л. захар)
1 ч.л. сол
1 яйце, жълтъка се оставя за намазване на питата
1 с.л прясно мляко
Брашно, около 700-800 г

pita riba

Начин на приготвяне
• Пресейте брашното в купа и направете кладенче в него
• Сложете маята да шупне с хладката вода, 1 ч.л. мед (или захар) и 3-4 с.л. брашно. Към шупналата смес добавете белтък, содата и сол. Добавете към брашното
• Замесете меко еластично тесто, ако е необходимо добавете още малко брашно
• Оставете тестото загънато с мека кърпа да втаса, до удвояване на обема. Премесете втасалото тесто
• Отделете малка топка от тестото от което ще оформите перките и декорации за рибата
• От голямата топка тесто оформете като тяло на риба и го поставете в тава за печене
• Украсете рибата. Люспите на рибата може да оформите с ножица, като разминавате срезовете с тези от предния ред. Може да се оформи и като разточите тесто и от него изрежете с подходяща формичка за сладки
• Оставете питата да втаса около 30 мин
• Разбийте жълтък с 1 ч.л. прясно мляко и 1 с.л. олио и намажете питата риба
• Питата се пече на средна фурна на 180 градуса

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории