Пита рибка за Никулден
Добави към моето меню
Пита рибка за Никулден
Рецепта споделена от Vanya Velichkova
Продукти
400мл хладка вода
½ кубче мая (20 г)
½ ч.л. сода за хляб
3 с.л. зехтин (или олио)
1 ч.л. мед (или 1 ч.л. захар)
1 ч.л. сол
1 яйце, жълтъка се оставя за намазване на питата
1 с.л прясно мляко
Брашно, около 700-800 г
Начин на приготвяне
• Пресейте брашното в купа и направете кладенче в него
• Сложете маята да шупне с хладката вода, 1 ч.л. мед (или захар) и 3-4 с.л. брашно. Към шупналата смес добавете белтък, содата и сол. Добавете към брашното
• Замесете меко еластично тесто, ако е необходимо добавете още малко брашно
• Оставете тестото загънато с мека кърпа да втаса, до удвояване на обема. Премесете втасалото тесто
• Отделете малка топка от тестото от което ще оформите перките и декорации за рибата
• От голямата топка тесто оформете като тяло на риба и го поставете в тава за печене
• Украсете рибата. Люспите на рибата може да оформите с ножица, като разминавате срезовете с тези от предния ред. Може да се оформи и като разточите тесто и от него изрежете с подходяща формичка за сладки
• Оставете питата да втаса около 30 мин
• Разбийте жълтък с 1 ч.л. прясно мляко и 1 с.л. олио и намажете питата риба
• Питата се пече на средна фурна на 180 градуса