Пай от пълнозърнесто брашно с риба тон
Добави към моето меню
Пай от пълнозърнесто брашно с риба тон
рецепта Тихомира Николова
за тестото
300 гр пълнозърнесто брашно
1/2 ч.л. суха мая
около 200 мл хладка вода
щипка захар
щипка сол
зехтин/олио 4 с.л.
за плънката
500 гр лук
1 морков
1 консерва риба тон
Начин на приготвяне
Брашното се пресява, добавя се шипка сол. Маята се разтваря във водата, добява ще щипка захар и няколко лъжици брашно. Оставя се за 15 мин. след това се добява в пресятото брашно и се омесва меко тесто. оставя се покрито на топло за 30 мин.
Лукът се изчиства и се нарязва. Морковът се настъргва на ренде. Задушават се за около 20 мин. в дълбока тенджера с олио. овкусяват се със сол и черен пипер. Когато са готови се добява отцедената и раздробена риба тон.
След като втаса тестото се доомесва с олио. разделя се на 2 части. От тях се разточват 2 кръгли кора с големината на тавата, едната трябва да е малко по-голяма. По-голямата кора се слага в подмазаната тава, като траищата се подвиват така, че да обхващат стените на тавата. (Ако искате да стане още по-хрупкаво може да поръсите дъното на тавата с грис.) След това плънката се изсипва вътре и се разпределя равномерно. Отгоре са слага другата кора. Може да украсите като го надупчите с вилица, поръсите със сусам или маково семе, изрежете различни фигурки от тестото.
Пече се на 180 градуса за около 45 мин.
Не се колебайте да го опитате, много е вкусен!