Пита за Трифон Зарезан
Добави към моето меню
Пита за Трифон Зарезан
рецепта Красимира Янкова
Зарезанска пита
Необходими продукти:
300 мл. топло прясно мляко
3 яйца (150 гр.) – аз сложих и белтъка оставащ от яйцето за намазване на питката
4 с.л. кисело мляко – ползвах 4 с.л. цедено кисело мляко, беше 100 гр.
4 с.л. (28 гр.) олио
1 кубче мая или 1 пак. (от 11 гр.) суха мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
около 800 – 900 гр. брашно.
За намазване на погачата:1 жълтък, 1 с.л. прясно мляко, 1с.л. олио или разтопено масло
За поръсване :сусам или маково семе
Питата не се навива.Правят се 27 топки – 6 по малки и 19 по големи.Нареждат се във формата на грозд на два реда.От останалите две топки се правят – дръжката и листата.