Празнична пита Вера
Добави към моето меню
Празнична пита Вера
Рецептата и снимките са споделени от Вера Милева
Тестото е по базова рецепта за пита
1 кг брашно
3 яйца
500 мл мляко
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 кубче мая
От продуктите се замесва тесто, което втасва два пъти – един път след замесване на тестото и втори път след като бъде нарязана и сглобена питата. Пече се на 170 градуса
Приготвяне на питата
Тестото се дели на 4 части, горе долу еднакви.
От първите 3 части се разточват кори с големината на тавата, които се редят една върху друга като се намазват с амсло.
След това се разрязва на 8 части (като торта), но не до края, а два пръста преди края.
Всяка част се сгъва на две и се усукват в посока обратна на часовниковата стрелка. След което се обръщат върху неизрязания борд.
От 40-тата част можете да направите също кръг като го разточите тестото и нарежете на триъгълници и ги срещнете по средата. Можете да разточете тестото да намажете с масло и навиете на правоъгълник и след това да го нарежете и от всяко парченце да оформите розичка. Въпрос на желание и фантазия е.