Последни Рецепти
Последни Статии

Питка *Празнична кошничка*

Добавено в Българска кухня, Наши гости, Хляб, питки

Добави към моето меню

Питка *Празнична кошничка*
Рецепта споделена от Дани Радева

питка кошница
Питка *Празнична кошничка* за днешния празник – Лазаровден, подходяща за Цветница и за друг хубав повод

Продукти
20 г прясна мая
250 мл топло прясно мляко
1 с.л. захар
500 г брашно, + още 100 г за доомесване
½ ч.л. сол
3 яйца, 1 жълтък за намазване
4-5 с.л. олио
1 с.л. оцет

Рецепта за Питка *Празнична кошничка*
• Маята се разтваря в 100 мл от млякото заедно със захарта и се оставя на топло да втаса
• В пресятото заедно със солта брашно се прави кладенче и се слагат яйцата рабити, останалото прясно мляко, олио, оцет и втасалата мая
• Замесва се тесто, което да е меко и еластично, поставя се в намазнена купа и се държи на топло до втасване и удвояване на обема, около 1 час
• От втасалото тесто се отделя една топка за направата на дръжката
• От останалото тесто се оформят рози, които се подреждат в намаслена тава и се намазват с отделения жълтък. Тавата в центъра се поставя буркан с малко вода – целта е него да се сложат и аранжират цветя
• Тестото оставено за дръжка се усуква около почистена гъвкава пръчка или тел. Дръжката се пече отделно и се поставя върху изпечената готова кошница
• Аранжира се според случая, за този повод – с цветя

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории