Питка Руми
Добави към моето меню
Питка Руми
рецепта РУМЯНА АТАНАСОВА
Питката, която направих за рождения ден на сина ми
Продукти:
3 яйца,
1 кубче мая,
2-3 с.л. кисело мляко,
4 с.л. олио,
1 кофичка от кисело мляко топла вода,
брашно до меко тесто
Приготвяне:
Маята се разтваря с 1 с.л. захар и 1 ч.ч. топла вода. В брашното се прави кладенче и сместа с маята се сипва вътре. Добавят се и останалите продукти, като един жълтък се оставя за намазване на питката отгоре.
Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса около час. След това тестото се разточва на кръг и се реже на триъгълници, броя по желание 12 или 16 по избор.
Навиват се от широката към острата част и се нареждат в намаслена тава. Питката се оставя отново да втаса хубаво и тогава се намазва с жълтъка и се слага да се пече в студена фурна на 200 градуса.
Добър апетит!