Последни Рецепти
Последни Статии

Полезният нар

Добавено в Здраве, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Полезният нар
Когато пазарувате в магазина не пропускайте да сложите в количката 1 или 2 плода нар – те са вкусни, сочни и червените зърна допълват сладкиши, плодови салати, може да се използват дори при гарниране на основно ястие с месо.

nar

Нарът притежава и полезни свойства – повишава нивото на хемоглобина в кръвта, подобрява защитните функции на организма, явява се мощен антиоксидант и притежава обезболяващи свойства.
Изследвания показват, че веществото елаготанин, които се съдържат в плода на нара способства за предотвратяване развитието на рак на гърдата и растежа на раковите заболявания.

Освен това нарът ни помага да се преборим със стреса по време на коледните празници
Коледните празници и Нова година това не е само времето на коледната магия и приказно настроение, приятелски събирания, фирмени партита и семейни трапези. Краят на декември е свързан и със стрес и преяждане. Учени от Университета Кралица маргарита в Единбург твърдят, че за да се избавим от проблемите свързани с коледните празници ще ни помогне нарът.
500 мл сок от нар съдържа дневната доза от фолиева киселина, дефицитът на която може да доведе до депресия.
Също така нарът съдържа повече антиоксиданти от плодовете, червеното вино и зеления чай.
Приемането на сок от нар спомага за намаляване на нивото на хормона на стреса в кръвта, което е много важно в периода на пазаруването на коледни подаръци и на самите празници.
Освен това сокът от нар е отлично средство за профилактика и лечение на простудни заболявания. Лекарите дори съветват да се намазва гърлото с прясно изцеден сок от нар при ангина, като това не само спомага да се справим с инфекцията, но и намалява болките в гърлото.

Източник The Daily Mail & Prevention

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории