Питка със сирене и шарена сол
Добави към моето меню
Питка със сирене и шарена сол
Рецепта споделена от Toshka Ivanova
Продукти:
¼ ч.чаша хладка вода
½ ч.чаша прясно мляко
½ кубче прясна мая /20 гр. или 7 гр. инстантна мая
3- 3 ¼ ч. чаши брашно, според влажността на брашното
1 ч.л.сол
1 с.л. захар
1 ч.л. оцет
3 яйца без 1 жълтък
2 с.л. олио
200 г Сирене
Шарена сол
За доомесване и оформяне
¼ ч.чаша брашно за доомесване, при необходимост
25 гр. маргарин и 25 гр. масло (стайна температура), или олио
За намазване
1 жълтък
1 ч.л. вода
1 ч.л. олио
1-2 с.л. сусам, по желание
Начин на приготвяне
След изпичане пожелание може да се намаже с масло.
Маята с ¼ чаша хладка вода, 1 с.л. захар и 3 с.л. брашно се замесва на кашичка и оставя да се надигне за около 10-15 мин.
Смесват се 3 – 3 ¼ ч.чаши брашно /¼ ч.чаша се оставя за доомесване/ със солта и към него се добавят закваската, яйцата, млякото, олиото и оцет.
Продължително се омесва еластично тесто, на ръка или с миксер. Оставя се да втасва в намазнена купа за около 30 мин. или до двойно увеличение на обема.
Оформя се, кой както желае аз този път я направих на кифлички.
Оставя се да втаса до двоен обем или както аз правя / слагам я във фурната за 10-на мин само от долу с вентилатор и тя пак се наддига достатъчно /след което се слага да се печеи от горе и от долу .
Пече се на предварително загрята фурна 200 гр.
След изпичане пожелание може да се намаже с масло.