Полезни храни през зимата
Добави към моето меню
Полезни храни през зимата
през зимата нашата имунна система е много уязвима. В менюто ни присъстват по-малко свежи зеленчуци и плодове, около нас има всякакви вируси и може да се разболеем докато пътуваме с градския транспорт, докато сме на работното място или докато вземаме детето от детската градина.
Как да укрепим своето здраве?
Полезни продукти през зимата
Следете за своето хранене. Ето няколко достъпни продукта, които може да включваме в менюто си през зимата.
– Кисело зеле – зелето е полезно и свежо, но и киселото не отсъпва – богато е на витамини от групаВ, С и кисело млечни бактерии. Съдържа и Lactobacilli plantarum бактерии – здравословни бактерии, които влияят върху храносмилателната система като стимулират работата на имунната система, увеличават антителата, които се борят с инфекциите, потискат патогенните микроорганизми
снимката е на Oleg Shupletsov – кисело зеле е, но така красиво поднесено
– Шипки – малките червени плодове са богати на витамин С и много други витамини, съдържат фосфор, желязо, калий, магнезий, мед
– Замразени горски плодове, сладко или желе – богати са на витамини B, C, E, D, P, K. Повишават имунитета, помагат да се бори на организма с различни вируси и стимулират кръвообращението. Можете да ги наберете когато сте на разходка в планината, да ги купите през лятото от малки производители, да ги разпределите в пакети и да ги съхранявате във фризера. Така през зимата ще имате боровинки, къпини, касис, арония, които да добавяте към смути, кисело мляко или чийзкейк.
– Цитрусови плодове (лимон, лайм, портокали, грейпфрут, мандарини) – богати са на аскорбинова киселина, витамини А, В, РР, калий, желязо, фосфор, натрий, калций.
– Спанак – дори замразен е много полезен. Освен много витамини съдържа мед, цинк. През пролетта може да приготвяте пакетчета от коприва, лопуш, спанак и да ги замразявате. В магазина се предлага, както замразен, така и пресен през цялата година.
Спанак, коприва, лапад, лопуш, киселец – са зелена енергия през всеки сезон.
– Чушки – през есента се приготвят поне няколко варианта на зимнина с чушки – кьопоолу, печени чушки, туршии. По традиция се замразяват и за пълнене. В магазините се предлагат пресни чушки през цялата година. Укрепват кръвоносните съдове, нормализират кръвообръщението, спомагат за предпазване от атеросклероза
– Праз и Зелен лук – предлага се през цялата година в магазина. Приема се за добър имуномодулатор. Праз лукът също е вкусен и полезен зеленчук през зимата
– Тиква – традиционно присъства в менюто на българина през зимата. Богата е на фибри и на каротини, които допринасят за ограничаване риска на редица заболявания.
– Чесън – Действието срещу вирусите се дължи на алицина, който стимулира образуването на бели кръвни клетки. Хапвайте по скилидка-две чесън вечер, верни са препоръките за силата на този естествен продукт срещу грип. Полезни срещу вирусни инфекции са моркови, кисело мляко, стриди.