Последни Рецепти
Последни Статии

Питка за прощъпулник

Добавено в Наши гости, Хляб, питки

Добави към моето меню

Питка за прощъпулник
рецептата е споделена от Lidiq Dimitrova
“здравейте,наскоро правихме престапулка на малкия ми син и реших да ви покажа каква питка направи майка ми за случая,защото смятам че е много красива и оригинална и си заслужава да се види от по-голяма аудитория”

220912 4

Питата е козуначена

Продукти:
1 кг брашно /без набухватели/
5 яйца
250 г захар /ако искате да бъде солена махате захарта и я замествате с 1 с. л. сол/
1/2 кубче прясна /жива/ мая
250 г мазнина – 1 към 1 съотношение олио + краве масло.
Всички продукти трябва да бъдат със стайна температура.

Рецепта за питка за прощъпулник
Приготвяме маята – разтопяваме кубчето мая с малко мляко, брашно и захар, гъстотата да е както на бозата. Изчакваме да удвои обема си.
Отделно се разбиват яйцата със захарта и млякото. Замесва се тесто като в брашното се омесват разбитите яйца, захар, мляко и втасалата мая – без мазнината. При месенето – когато се заформи вече тестото, потапяме ръцете в мазнината и месим, потапяме ръцете в мазнината и месим, така докато тестото поеме цялата мазнина. оформя се средно меко тесто, оставя се да втаса. След това питката се оформя по Ваше желание- на плитки, на розички, на слънце, на охлювчета, като по средата се оставя една топка, върху която да се постави декорацията.
Детските обувчици и топката са моделирани от майка ми по нейна идея, направени са от тесто – само от брашно и вода, за да са бели. Правят се отделно и се изсушават леко на много слаба фурна. Прикрепват се към изпечената питка с клечки за зъби и така декорацията е готова.

140124 20
Лора Николова-Севкова
Честити ви крачета! Смели крачки по неравния житейски път

140214 50
Тортата за погачата но ВИКИ, Diana Ivanova
Към обикновен пандишпанов блат добавих орехи.Направих сладкарски крем,разделих го на две ,в едната част сложих фин млечен шоколад ,а в другата част сложих маслен крем.Между всеки блат сложих по няколко лъжици от двата крема ,тъй като от белия крем ми остана повече зафилих тортата със него ,и я покрих със фондан.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории