Как да изберем мед
Добави към моето меню
За да поддържаме нашия имунитет през есента трябва да хапваме по лъжичка мед всеки ден
Само че медът трябва да е истински
Как да проверим дали медът е истински?
Естествен (истински, натурален) мед
– Аромат на мед, характерен е
– Усеща се в гърлото, леко изгаряне като усещане е
– Не е на слоеве
– Има естествени примеси – микрочастици, восък, прашинки, тичинки, приполис
– С нежна текстура – като се разтрие между пръстите попива
– На гъстота толкова, че да тече на струйка и да образува вдлъбнатина в буркана когато го слагаме
– Без пяна. Но в бурката с мед може да има отгоре бял слой. Всеки пчелар ще потвърди, че на повърхността на всяка тенекия се появява пяна, а както и бели пръстени в бурканите, ако след центрофугиране веднага сложите меда в буркан.
– Домашният мед се захаросва – натуралният мед е течен само през първите 1-2 месеца, а след това се кристализира (добавено от нас)
Мед с добавки (подправен мед, фалшив мед)
– Кисел аромат или липса на аромат
– Не се усеща в гърлото когато се преглъща (т.е. минава леко)
– На слоеве е
– Няма примеси, т.е. други частици, които остават при центрофугирането на меда (пчелните пити се поставят в метален казан при въртененето на който медът се стича от питите)
– С груба текстура – получават се образувания
– Течен е – стича се веднага, разтича се по повърхността (в чиния например)
– Има пяна – погледнете буркана дали отгоре се е образувала пяна
Домашна лаборатория
Някои производители и търговци с цел печалба добавят към меда захарен сироп или глюкоза.
За гъстота се добавя брашно, нишесте и др
– Поднесете към лъжичка мед запалена клечка кибрит, ако е качествен няма да се разтопи и закипи веднага
– Разредете лъжичка мед в чаша вода, натуралният се разтваря и не остава на дъното. Ако добавите 2-3 капки йод – няма да посинее
– Нанесете лъжичка мед на лист хартия, ако около него се образува влажно петно – има добавки
– Пуснете в буркан с мед парченце твърд хляб след 10 мин трябва да остане твърд
– В чаша с вода добавете лъжичка мед и няколко капки оцет – ако се образува пяна – медът е фалшив
– Нагрейте тиган и сложете лъжичка мед – качествения ще остане по дъното
Контролните органи е редно да следят за фалшив мед по пазарите и в магазините. В някои хранителни вериги се продава пчелен мед с добавен захарен сироп, затова трябва да се четат етикетите и какво пише на него. Ако човек с диабет или др заболяване консумира мед с добавки на захарен сироп – може да влоши своето здраве. Когато купувате мед от производител е редно да поискате да видите неговия сертификат и разрешително.
Когато купувате мед от ваш познат или го произвеждате вие лично трябва да се помни, че селскостопанските култури се пръскат с много отрови и дали пчелите не събират мед от такива райони. Това е и една от причините за измирането на пчелите, а тяхната роля често е и като на опрашители на тези култури.
Едва 250 – 300 грама на човек е средната консумация на мед у нас, докато в по-напредналите страни, като Германия например – тя надвишава 2 и половина килограма.
Как да съхраняваме мед
Мед трябва да се съхранява в запечатан съд, чиито стени не пропускат достъп на въздух и микроорганизми, т.е. дори един обикновен стъклен буркан (добре запечатан) е напълно подходящ за съхранение на мед
А вие колко мед консумирате?
Инфографиката е на РИА Новости
Снимката на бурканите с мед е направена на изложението на пчеларите в София, в началото на септември