Питка за здраве
Добави към моето меню
Питка за здраве
повода за Александровден
Споделена рецепта от Мима Димитрова
Продукти
4 яйца +1 белтък
150 мл леко затоплена вода
3 ч.л. суха мая
1 ч.л. захар
300 мл топло прясно мляко
100 г меко краве масло
4 с.л. зехтин
1 с.л. сол
1,5 кг брашно тип 500
2 с.л. сусам
2 с.л. слънчогледови семки
1 жълтък за намазване
Рецепта за питка за здраве
• Може да се приготви със суха мая и със свежа (1 пакетче, 40 г) ако се приготвя със сха мая се постъпва според инструкцията на маята, ако е свежа мая се слага да шупне с топлата вода, 1 ч.л. захарта и 3-4 с.л. брашно
• Замесваме меко тесто. Оставяме да втаса до удвояване на обема.
• Разделяме на 2 топки – едната голяма, другата по-малка.
• От голямата разточваме правоъгълна кора. Намазваме с малсо. Поръсваме със сусам по желание. Завиваме на руло.
• Разрязваме на пънчета и подреждаме покрай стените на тавата, като ги слагаме полулегнали.
• Другото топче го поставяме в средата и го украсяваме с лентички.
• Оставяме питата да втаса около 40 мин, намазваме с разбит жълтък
• Декорирате със сусам и семки.
• Пече се на 190 градуса, на средна фурна до готовност.