Пица „Паскалина“
Добави към моето меню
Пицата “Паскалина”, направена от неаполитански специалисти, е наричана още “пицата, която удължава живота” и “противоракова пица”.
Пица „Паскалина“ – вкусната пица, която удължава живота
Приготвя се от продукти, които влизат в Средиземноморската диета – начин на хранене известен с ползите, които носи за здравето.
Основата е от пшенично брашно и е покрита с чери домати, вид броколи, маслини, студено пресован зехтин, чесън и чили. В “Паскалина” няма месо или каквито и да е било сирена или кашкавал.
Съставките й са избрани заради способността им да намаляват риска от развитие на сърдечносъдови болести и на някои видове злокачествени заболявания на храносмилателната система, включително рак на дебелото черво.
Учените от италианския Институт за борба с раковите заболявания твърдят, че “Паскалина” е достатъчно здравословна, за да се консумира два пъти седмично. Това не е първият път, в който става известно, че яденето на пица помага за предотвратяване на ракови заболявания.
През 2003 г. учени откриха, че за хората, които хапват пица, рискът от развитие на рак на ларинкса е с 59 процента по-нисък, на хранопровода – с 34 процента по-нисък, и на дебелото черво – с 26 процента по-нисък.
Благоприятният ефект се приписва на доматите. В кожата им се съдържа антиоксидант, наречен ликопен, който е известен с противораковите си свойства.