Последни Рецепти
Последни Статии

От юли без млечни продукти с палмово масло

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

На 9 юни 2018 традиционният празник на суджука в Горна Оряховица бе открит официално от министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Това е повода да има новини свързани с храни в този ден.

Отнемат лицензи за производство на млечни продукти с палмово масло
Радикални мерки влизат в сила през юли срещу недобросъвестни производители на млечни продукти у нас. От средата на юли, когато влиза в сила нова наредба, ще бъдат отнемани лицензи на мандри, които бъдат хванати да влагат растителни мазнини, особено палмово масло в млечните продукти.

Какво сирене ядем, всъщност?
sirene krave 450

“Тези дни ще публикуваме в Държавен вестник Наредбата за млечните продукти, с която забраняваме ползването на растителни мазнини в производството на сирена, така че когато мандрите произвеждат кашкавал, бяло саламурено сирене, кисело мляко, трябва да го правят само и единствено от мляко. Който не желае да произвежда с млечни продукти, минава изцяло в различна група – имитиращи продукти и няма да се води млечен производител. Даваме един месец срок за адаптиране на производствата. Исканията бяха за 4 месеца, но смятам, че не е необходимо”, каза министърът.

Какво кисело мляко купувате

Контролът по спазването на новите правила ще бъде поверен на специално звено в земеделското министерство, така че да има дублиращи проверки с Агенцията по храните. “Когато трябва да се вземат проби или да се издаде акт, веднага ще бъде извикан компетентен орган от БАБХ, защото те по закон могат да издадат тези актове. Тук вече санкцията е доста по-сериозна – ще се отнема лиценз за производство на млечни продукти”, обясни Порожанов.

Месопреработвателите изпитват остра криза за свинско и говеждо месо
Това заяви в Горна Оряховица по време на празника на суджука д-р Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите.

Нови изисквания за храните, вече ще пише колко точно месо има в колбасите

По повод готвените нови стандарти, които да определят какъв процент месо ще има в колбасите, д-р Чамова коментира:
“Процентът месо е много относително, зависи покоя рецепта го гледате. Това са много изкуствени неща, които се създават, едно изкуствено напрежение. Българският потребител е манипулиран от най-различни от най-различни организации, от различни лобита на вносители на продукти.”

kolbasi bg
бг колбаси на фермерски пазар в София

240 хиляди тона свинско месо са нужни за годишното задоволяване на българския пазар. Две трети от тях се налага да бъдат внасяни, посочи още д-р Чамова.
“С говеждото месо е още по-трагично. Пилешкото е единственото, което си има и производство, и пазари, и възможности за износ.”

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории