Плодове, които предпазват мозъка от стареене
Добави към моето меню
Можем ли да предпазим мозъка си от преждевременно стареене?
Според учените къпини, боровинки и ягоди намаляват упадъка на когнитивните способности, който настъпва с възрастта. Това са познавателните способности, знание, познание или компетенция. Когнитивните умения или способности се поддържат от специфични невронни мрежи.
Къпини, боровинки и ягоди имат високо съдържание на флавоноиди.
Флавоноидите са мощни антиоксиданти, които също така помагат за намаляването на възпалителните процеси в организма.
Проучването е проведено с данни, обхващащи 121 700 жени, които са проследени в продължение на десетилетия.
Според д-р Елизабет Девор, автор на изследването, застаряването на населението прави все по-важни здравословните проблеми, пред които е изправена тази възрастова група.
Резултатите от проучването показват, че високият прием на тези плодове подмладява мозъка с две години и половина или намалява когнитивното стареене.
Боровинките по-специално имат мощен ефект върху здравето на мозъка. Едно скорошно изследване изучава ефектите на концентрирания боровинков сок.
Възрастните хора, които пиели сок от боровинки, имали по-добро кръвообращение, по-добра мозъчна активност и по-силна работна памет. Това се дължи на високото съдържание на флавоноиди в боровинките.
Ягодите също имат доказан предпазващ ефект, както и орехите.