Последни Рецепти
Последни Статии

Храна богата на фибри пази от вредните токсини

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Фибрите се съдържат в храните с растителен произход – в зеленчуци, плодове, пълнозърнести и овесени брашна, бобови култури (боб, леща, грах, нахут и соя).
Целулоза, лигнин, пектин и желатин също се числят към полезните баластни вещества.
Храните с животински произход като мляко, сирене, яйца и месо не съдържат никакви фибри. Храните, които са богати на мазнини са с ниско съдържание на баластни вещества и обратното.

Колко фибри на ден?
На ден е желателно да приемаме 25-30 г фибри

Когато преминават през храносмилателната система фибрите поемат вода и подпомагат перисталтиката на червата. Преминават през храносмилателния тракт неусвоени, тъй като на тях не им влияят ензимите. Имат отчистващ ефект, тъй като повличат редица натрупани в дебелото черво токсини.

Защо са полезни фибрите за здравето?
Фибрите в храната намалява риска от рак и сърдечносъдови заболявания

musli pix 4

Храненето с продукти, богати на фибри, може да противодейства на вредния ефект от токсините в околната среда върху сърдечно-съдовата система, показва ново изследване на учени от изследователския център на университета на Кентъки върху влиянието на хранителните вещества върху токсичността на полихлорираните бифенили върху кръвоносните съдове.

Полихлорираните бифенили са органични съединения, които не съществуват свободно в природата. Те са използвани в промишлеността. Влиянието им се свързва с отрицателно въздействие върху здравето на хората и животните. Производството им е забранено в САЩ през 1979 г. и от Стокхолмската конвенция за предотвратяване на органичното замърсяване през 2001 г. Въпреки това тези бифенили все още се изпускат в околната среда от зле поддържани съоръжения за съхранение на вредни отпадъци.

„Използвахме модели от животните и установихме, че богата на фибри диета може да предотврати появата на сърдечно-съдови болести, причинени от замърсяване“, каза д-р Пан Дън от университета на Кентъки.

За да сте в по-добре форма включвайте в менюто си повече фибри.
източник: https://www.research.uky.edu/news/high-fiber-diet-may-counteract-harmful-health-effects-pollutants
A high-fiber diet may counteract the harmful health effects of pollutants
UK researcher Pan Deng is leading a study that shows a high-fiber diet could possibly reverse the harmful effects environmental toxins like PCBs have on cardiovascular health.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории