Последни Рецепти
Последни Статии

Плодове за по-добро храносмилане

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Доброто храносмилане е много важно затова как ще се чувстваме. Прием на фибри с храната е сред основните препоръки за подобряване на храносмилането и облекчаване на проблемите, свързани с него.
Имаме нужда и от движение от физическа активност. Затова, ако искаме да ходим редовно до тоалетна и да нямаме подут корем е добре да приемаме около 30 г фибри на ден.
Като проверен съвет купичка мюсли на закуска, 400 г кисело мляко и плодове помагат за това. И правилото за 10 000 крачки на ден. Това са около 7 км. Ако това е много използвайте всяка възможност да повървите и всеки ден си подарявайте 30 мин за разходка.
И не забравяйте плодове. Плодовете, които консумираме, въздействат директно върху начина на живот, тъй като се отразяват на процесите на дефекация. За да нямаме проблем с храносмилането, е препоръчително към хранителния режим да се добавят и плодове. Традиционно в храненето ни има ябълки и банани.

plodove pix

Кои плодове подобряват храносмилането?
– Круши
Крушата, заедно с обелката, има най-много фибри – 6 г. Богатото съдържание на фибри в тези плодове също така е от полза и за намаляване нивата на „лошия“ LDL холестерол в кръвта, както и за подобряване на храносмилането.

– Ябълки
Една ябълка на ден пази доктора далеч от мен – тази поговорка е вярна. Ябълките са плод, който съдържа разтворими и неразтворими фибри, които подпомагат бързото преминаване на отпадъчните продукти през храносмилателния тракт, но и осигуряват храна за полезните бактерии в червата.
Ябълките са един от най-достъпните плодове през цялата година. И като цена и като избор.

– Горски плодове
Те също съдържат големи количества фибри. Те са богати още на витамин C и антиоксиданти, които се борят с раковите клетки. Под горски плодове се разбират ягоди, малини, къпини, боровинки, касис, френско грозде. Или микс от горски плодове. Предимство е, че могат да се замразяват. В големите магазини се предлагат през цялата година, но са сравнително скъпи. Затова ако имате възможност берете ги сред природата или купувайте в сезона им и ги замразявайте. Могат да се добавят към мюсли, кисело мляко, смути.

– Банани
Бананите съдържат големи количества разтворими фибри, които са полезни за намаляване нивата на „лошия“ холестерол, както и за процесите, свързани с храносмилането. Както и пектин, който е почти несмилаем и само малка част от него се разтваря под влиянието на бактериите в дебелото черво.

– Манго
Екзотичен плод по нашите ширини, но полезен. Мангото съдържа високи количества фибри, действа и като пребиотик. Консумацията му повишава броя на „добрите“ бактерии в червата и по този начин подпомага храносмилането.
В плода могат да се открият също така и фибри, които ферментират, за да образуват късоверижни мастни киселини, за които се знае, че подпомагат енергийния метаболизъм.

– Папая
Екзотичен плод по нашите ширини, но консумацията му подпомага процесите на дефекация. Папаята е изключително полезна в случаите на запек. В нея се съдържа ензима папаин, който значително улеснява храносмилането като разгражда протеините.

plodove pix 1

За да подобрите храносмилането си премахнете храни, които дразнят храносмилателната системаТрябва да отделите повече време и усилия, защото храните, които дразнят варират много от човек до човек. Опитайте да записвате храните, които консумирате, за да откриете дали има такива, които разстройват вашето храносмилане. Може да записвате всяко хранене в дневник и евентуални симптоми, които то предизвиква, до 1-2 часа след консумирането му (болки в стомаха, газове и др.).
Може да опитате и да изключите за кратък период от време храни, които често се свързват със стомашни неразположения. Такива са:
Преработени храни като сладкиши, тестени изделия, пържени храни и бърза храна;
Високо киселинни храни като кафе, чай, домати, оцет и цитрусови плодове (особено лимон и грейпфрут);
– Храни като боб, зеле, соя, царевица;
– Пикантни храни;
Храни, съдържащи глутен ;
Млечни продукти
Фруктоза – ако някои плодове може да подобрят храносмилането, то сладките плодове, които съдържат повече фруктоза може да доведат до проблеми. Някои усещат тежест и ако хапнат и една ябълка. Бъдете внимателни и с мед и с натурални сокове, фрешове.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории