Последни Рецепти
Последни Статии

Пневмония

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Пневмониите изпревариха грипа
Топлото време докара нова зимна епидемия. 900 лв. излиза преборването с болестта

Пневмониите може да се окажат новата зимна епидемия. Те са на път да ни накарат да забравим за грипа. Топлото време е другата причина за бума на пневмониите в началото на годината.
Грипната вълна все още не се е появила у нас. Вместо нея обаче ни залива истинско море от пневмонии. Това обясниха лекарите от големите белодробни клиники в столицата. Боледуват и децата, и възрастните. Болестта е много коварна. Отначало се появява само кашлица, която след това много бързо може да се развие в тежка пневмония, обяснява шефът на белодробната клиника на ВМА доц. Коста Костов. Рязката промяна в климата винаги се отразява така на хората, особено на предразположените към белодробни заболявания, казва той.

Разходките на открито заради високите температури тази зима са другата причина за зачестилите случаи на пневмония. Заболяването при повечето пациенти е причинено от вирус. С колкото повече хора се срещаме, толкова по-голям е рискът да се разболеем, обясняват пулмолозите. За разлика от предишните тазгодишните пневмонии са причинени не от грипни, а от други видове вируси – най-често парагрипни и респираторни, твърди доц. Костов.

Настинките също са предпоставка за развитие на пневмониите. Обличаме се с дебели дрехи, характерни за зимния сезон, но температурите през деня далеч не са ниски. Изпотяваме се или излизаме навън без връхни дрехи и така лесно можем да пипнем настинка, а оттам и пневмония.

Лечението на това заболяване пък е доста скъпо. Ако попаднете в болница и сте здравноосигурен, НЗОК ще плати за вас 450 лв. Ще трябва да останете под лекарски грижи осем дни. Само леглоденът в нашата болница е 30-40 лв. Като включим в него и храната на пациентите, за лекарства почти нищо не остава, обяснява доц. Костов. Според него проблемът във ВМА не е толкова сериозен, защото като бюджетна болница може да лавира с парите. Колегите му от останалите лечебници обаче си признават, че за да осигурят основното лечение на болните от пневмония, се налага да им спестяват витамините, отхрачващите хапчета и други медикаменти, които не са жизненоважни. Съветват ги обаче сами да си ги купят, за да се възстановят напълно и трайно. Витамините трябва да се пият и след изписването от болницата. Поне 900 лв. трябват, за да се излекува качествено пневмонията, смята доц. Костов. Болестта се е променила през последните 10-15 г.

Леката и тежката й форма започват по един и същ начин –
с лека кашлица и неразположение,
обяснява лекарят. След това изведнъж уж невинната настинка може да прерасне в тежка пневмония. В 4 на сто от случаите тя е смъртоносна. Затова е най-добре човек да вземе мерки, преди да се стигне до това заболяване, казват лекарите.
* Избягвайте близките контакти с хора, които кашлят или подсмърчат.
* Обличайте се на принципа на зелката. Винаги носете тънка блуза, по която да можете да останете в топло помещение.
* Не излизайте навън без палтото си, колкото и топло да изглежда времето.
* Потърсете лекар, дори да ви се струва, че можете да се излекувате само с едно хапче.

Юлияна Узаничева

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории