Полезни комбинации храни
Добави към моето меню
Някои продукти са вкусни и полезни и сами по себе си, но има такива комбинации, те ни помагат да усвоим още по-ефективно полезните вещества, които се съдържат в тях. Да видим при кои храни се получава такава синергия:
Ябълки и черен шоколад
тази комбинация не може да се нарече традиционна, но определено си струва да се опита. Флаводоидът катехин (съдържащ се в ябълките) и антиоксидантът кверцетин могат да направят чудеса заедно. От друга страна, черният шоколад намалява риска от сърдечносъдови заболявания, увеличава еластичността на кръвоносните съдове, влияе положително на мозъка и здравето на нервната система и помага за предотвратяване на диабет и други заболявания, свързани с възпаления. Проучвания показват, че когато се консумират заедно (ябълка и черен шоколад), действието на антиоксидантите се засилва и ползите за здравето са наистина впечатляващи.
Овесени ядки и прясно изцеден портокалов сок
Те са отличен източник на феноли. Това означава, че в комбинация, те подобряват храносмилателната система и спомагат за изчистване на организма от отпадъчни продукти и токсини.
Свинско месо и брюкселско зеле
Свинското е твърде мазно, за да се яде всеки ден, но то съдържа селен, който инхибира растежа на раковите клетки. Консумирайте свински ястия с брюкселско зеле – тo съдържа сулфорафан (органично вещество, което повишава ефективността на селен 13 пъти).
Домати и черен дроб
Липсата на желязо в организма може да доведе до физическо неразположение, хронична умора, забавен метаболизъм, проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Въпреки това желязото, съдържащо се в черния дроб, не може да се абсорбира добре без витамин С. В комбинация с домати, ползите за здравето са повече от добри, тъй като те съдържат аскорбинова киселина.
Домати и зехтин
Италианците, които ежедневно консумират домати със зехтин, рядко страдат от сърдечносъдови заболявания и това се дължи на факта, че ликопенът (един от най-мощните антиоксиданти), съдържащ се в доматите, подобрява работата на сърцето и кръвоносните съдове. Освен това предотвратява атеросклерозата и образуването на злокачествени тумори. Когато се консумира заедно с мазнини, ликопенът има по-голям шанс да бъде абсорбиран от тялото.
Магданоз и лимон
Магданозът върви чудесно с цитрусови плодове. Желязото, съдържащо се в зеленолистните растения, подобрява усвояването на витамин С в кръвния поток. Този важен витамин е отговорен за укрепване на имунната система и подобряване на метаболизма.
Авокадо и спанак
Тази двойка е любима на много диетолози. Спанакът съдържа витамин A и лутеин, но те ще имат значително въздействие върху здравето, когато се комбинират със съдържащите се в авокадото полезни растителни мазнини. Комбинирането на спанак и авокадо гарантирано подобрява храносмилателната система.
Зелен чай и лимон
Пиенето на зелен чай с лимон е прекрасен начин за утоляване на жаждата и зареждане с енергия. Зеленият чай съдържа катехини, които са отговорни за дълголетие и силна имунна система. Ако се добави и лимон, витамин С ще увеличи ефекта на чая с няколко пъти.
Месо и розмарин
Месото е важен източник на протеини, но е важно да го готвим правилно. Диетолозите са категорични: само варене или задушаване. Ако печете или пържите месото, това може да доведе до образуването на канцерогенни съединения. Но този нежелан ефект може да се избегне, ако правилно подготвите месото – добавете розмарин в маринатата. Розмаринът е полезен сам по себе си, а антиоксидантите, които съдържа, предотвратяват образуването на вредни вещества, докато месото потъмнява във фурната.
Зеленчуци и кисело мляко
Избирайте натурално кисело мляко без оцветители, консерванти и захар. То съдържа много калций, подобрява работата на стомаха и нормализира чревната микрофлора. Струва си да добавите към киселото мляко зеленчуци – като моркови или целина, и получавате ястие с много витамини. Фибрите, съдържащи се в зеленчуците, помагат за по-доброто усвояване на калция.
Източник: AdMe.ru