Последни Рецепти
Последни Статии

Какви са ползите от интервалното хранене

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Какво е Интермитентно гладуване?

Във време, когато има още хора, които гладуват или другата крайност – да се изхвърлят всеки ден тонове храна – се говори и за гладуване по собствено желание.
Някои гладуват, за да отслабнат, други – за да се лекуват.

Последната мода сред диетите се нарича интермитентно гладуване, което означава хранене във времеви прозорец от 8 часа и 16 часа чист пост, по време на който не се приемат никакви храни.

Какво се случва с тялото ни, когато гладуваме?

fasting pix

Намалява захарта
Първите часове на глад са доста нормални за повечето хора, тъй като тялото преминава през редовния процес на разграждане на гликогена и съхраняване на глюкозата като гориво за енергия. Обикновено около 25% от това гориво отива право в мозъка ви, докато останалите поддържат червените кръвни клетки и мускулите.

Кетоза
След 5-6 часа, в зависимост от нивата на кръвната захар, ще достигнете етапа на кетоза – метаболитно състояние, през което енергийните ви нива се поддържат от кетони в кръвта ви. Това е процес на разлагане на мазнините, тъй като разградените мазнини водят до кетони.
Това е моментът, в който започва истинското гладуване. Това състояние може да бъде постигнато и като спазвате кетогенна диета, която се основава на хранене с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати.

Понижаване на холестерола и пикочната киселина
По време на процеса на кетоза ще се случат няколко важни неща: тялото ви ще освободи холестерола и пикочната киселина в кръвта, което е част от процеса на детоксикация в организма.
По време на този етап може да се появи главоболие, замайване, умора, кожни обриви, мускулни болки и болки в ставите в редки случаи. В края на този етап болката ще намалее и кръвното налягане ще спадне. Процесът на калциране, холестеролът и мукоидната плака ще бъдат намалени.

Почивка за храносмилателната система
Тъй като приемът на храна е намален, храносмилателната система може да си почине. Но тъй като храносмилането отнема време, никога не спира напълно при интермитентно гладуване – само по време на продължително гладуване.

Емоционален детокс
След първите 6 часа на гладно ще се почувствате гладни и може би дори претоварени. Това може да предизвика някои емоции като гняв, чувство на неудовлетвореност или тъга. От решаващо значение е да се справите с тези емоции, тъй като те идват, за да си припомните, че има напълно логична причина за постенето ви.
Опитайте се да медитирате или да се концентрирате върху нещо друго освен глада. Фокусирайте се върху дейност, която не изисква много физически усилия.

Ползите от глада
– Идеален инструмент да контролирате теглото си.
– Добър начин да нормализирате инсулиновата чувствителност и в резултат да предотвратите диабет тип 2.
– Гладуването нормализира нивата на грелин (хормона на глада) и помага да „дисциплинираш глада си“.
– Понижава нивата на триглицеридите, намалява риска от сърдечни заболявания.
– Може да забави процеса на стареене.
– Може да помогне при кожни заболявания.
– Помага за нормализиране на храносмилателната система.

Може да се намерят доводи и затова, че няма ползи от интервалното хранене. За да бъде приета една диета за начин на хранене ние трябва да я приемем, да харесваме продуктите, които ни препоръчва, да се чувстваме добре, като я спазваме. Важен момент е емоционалната страна – дали приемаме или отричаме.
Затова питайте своето тяло, то ще ви помогне да намерите верния отговор.

Източник: Bright Side

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории