Последни Рецепти
Последни Статии

За какво да използваме алуминиевото фолио

Добавено в Готварски техники

Добави към моето меню

Хартия за печене и алуминиево фолио са неща, които ще намерите във всяка кухня. Най-оригиналното (лично за мен) приложение на хратията за печене е като опаковка на (коледни) подаръци, защото много добре се съчетава с борови клонки. Разбира се, освен основното – да пека с малко мазнина без да залепва, нещо за което може да се използват и силиконови килимчета. За фолиото приложенията са много.

В детските ми спомени то идва от кухнята на баба – имаше една хартия на времето, която от другата страна беше покрита с фолио. Баба си имаше тайни запаси такава хартия с фолио и я ползваше когато пече месо, загъваше плътно тавата с нея, слагаше във фурната на печката с дърва и накрая отваряше за да се запече. Много крехко и ароматно месо, заедно с печени зеленчуци се получаваше.

Когато станах млада домакиня, едно от първите неща за които използвахме ролката с фолио бе да облепим зад радиаторитя в апартамента. Това си беше приложение на наученото по физика – стената отразяваше топлината обратно в стаята.
Другото за която използвам фолио е да загъвам сандвичите за планината, за печене на фурна и на барбекю…
Според редакторите на adme.ru фолио може да се използва за още цели.

al folio pix 1

10 хитри приложения на алуминиевото фолио

Алуминиевото фолио не е просто удобно за опаковка. Тънките метални листове са универсален помощник в дома. Готвене, чистене, гладене… и фотография. Има много необичайни употреби на фолиото, които предстои да научите.

1. Почистване
Алуминиевото фолио почиства металните повърхности от ръжда. Почиства скарата от мазнина; сваля засъхналите хранителни остатъци от чиниите. Само смачквате листа на топка и изтърквате.

2. Затваряне на верига
Сгънете малко парченце фолио няколко пъти и го поставете между хлабавата батерия и пружинката.

3. Подостряне на ножици
Сгънете лист фолио няколко пъти и го срежете с изтъпената ножица. Така тя ще си върне остротата.

4. Фон за снимки
Залепете набръчкан лист фолио за стената и имате страхотен фон, на който да заснемете избрания от вас обект.

5. Задържане на топлината
Увийте парче шперплат във фолио и го поставете зад радиатора, за да отразява топлината обратно в стаята.

al folio pix 2

6. Фуния
За преливане на течности, за украсяване на торта с крем – формата и размерът са по ваш избор.

7. По-бързо гладене
Намалете времето за гладене наполовина, като постелите фолио под покривката на дъската за гладене. Фолиото отразява топлината и така гладите едновременно и от двете страни

8. Гладене на фини тъкани
Покрийте дъската с фолио отгоре и поставете дрехата върху него. Вдигнете ютията няколко сантиметра над плата и плъзнете няколко пъти. Това ще отстрани гънките, без да поврежда плата.

9. Почистване на прибори
Покрийте стъклен съд с фолио, добавете няколко лъжички сода за хляб, напълнете съда с вряла вода и потопете сребърните прибори, бижута и т.н., за да ги почистите по най-бързия начин.

al folio pix 3

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории