Последни Рецепти
Последни Статии

понички

Добавено в Тестени ястия и прибавки

Добави към моето меню

Понички
рецепта за прясно приготвените понички с хрупкава коричка – истинско вълшебство за вкусна закуска в събота сутрин

за тестото
1 кг брашно тип 500
2 яйца
2 с.л. захар (или мед)
щипка сол
лимонова или портоколава настъргана кора
2 с.л. чисто масло
2 ч.ч. топло мляко ( или 1ч.ч. млако и 1 ч.ч. вода)
1 пакетче мая

олио за пържене
пудра захар за поръсване

за плънката
1 бурканче сладко,
течен шоколад
или класически млечен крем

солена плънка
извара, разбита с малко майонеза и подправена на вкус

От втасалата мая и продуктите за тестото се замесва средно меко тесто.
Оставя се да втаса да си удвои обема, окло 30 минути на топло, след което се разточва на пласт от 2 см. и с чаена чаша се изрязват кръгчета.

Оставя се още 30 мин. да втасват. Пържат се в горещо олио , може и във фритюрник на 180 градуса. Готовите понички се изваждат върху салфетка, за да се отстрани излишната мазнина.

Пълнят се с мармалад или крем и се поръсват с пудра захар.
Ако са с извара пропускаме пудрата захар:)

Ако има време и децата помагат може да се приготви глазура и да се украсят поничките.
Поднасят се топли с прясно мляко


Разликата между понички и бухтички за мен не е като риторичната разлика между “супа и чорба” не е в различните наименования, а в това че поничките се правят от тесто замесено с мая, а бухтичките се правят с тесто замесено с кисело мляко и сода за хляб. Мекиците се правят от хлебно тесто, т.е. от тесто замесено с мая и вода.
Разлика има и в пълнежа

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

2 Comments

  1. 1
    avalanche // October 2nd, 2010 at 7:25 pm

    Благодаря много, поничките станаха невероятни! :)

  2. 2
    Administrator // October 3rd, 2010 at 12:33 am

    Радвам се, че са ви харесали :)