понички
Добави към моето меню
Понички
рецепта за прясно приготвените понички с хрупкава коричка – истинско вълшебство за вкусна закуска в събота сутрин
за тестото
1 кг брашно тип 500
2 яйца
2 с.л. захар (или мед)
щипка сол
лимонова или портоколава настъргана кора
2 с.л. чисто масло
2 ч.ч. топло мляко ( или 1ч.ч. млако и 1 ч.ч. вода)
1 пакетче мая
олио за пържене
пудра захар за поръсване
за плънката
1 бурканче сладко,
течен шоколад
или класически млечен крем
солена плънка
извара, разбита с малко майонеза и подправена на вкус
От втасалата мая и продуктите за тестото се замесва средно меко тесто.
Оставя се да втаса да си удвои обема, окло 30 минути на топло, след което се разточва на пласт от 2 см. и с чаена чаша се изрязват кръгчета.
Оставя се още 30 мин. да втасват. Пържат се в горещо олио , може и във фритюрник на 180 градуса. Готовите понички се изваждат върху салфетка, за да се отстрани излишната мазнина.
Пълнят се с мармалад или крем и се поръсват с пудра захар.
Ако са с извара пропускаме пудрата захар:)
Ако има време и децата помагат може да се приготви глазура и да се украсят поничките.
Поднасят се топли с прясно мляко
Разликата между понички и бухтички за мен не е като риторичната разлика между “супа и чорба” не е в различните наименования, а в това че поничките се правят от тесто замесено с мая, а бухтичките се правят с тесто замесено с кисело мляко и сода за хляб. Мекиците се правят от хлебно тесто, т.е. от тесто замесено с мая и вода.
Разлика има и в пълнежа
Благодаря много, поничките станаха невероятни!
Радвам се, че са ви харесали