Последни Рецепти
Последни Статии

Портокали

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Портокали
плодове на слънцето и на коледното настроение

Сочни и сладки, богати на витамин С, портокалите са идеална закуска, чудесно съчетание за много храни и едни от най-популярните плодове по света. Родината им е Азия, а в Европа навлизат през 15 век.

портокали

Как да избираме портокали
Добро качество на портокалите не означава непременно ярък наситен оранжев цвят. Истината е, че повечето портокали, които купуваме са боядисани и обработени с химикали, за да придобият добър търговски вид. А това означава, че старателното измиване не е гаранция за да ги използваме в рецепти. Зелените и петнисти портокали също може да са толкова добри на вкус и с перфектно качество. Избирайте портокали, които имат опъната кора и тежат достатъчно за вида си. Ако един портокал ви се стори лек, то най-вероятно той е лишен от достатъчно сок. По правило по-малките по размер портокали са по-сочни.

Как да съхраняваме портокали
Може да ги съхранявате във фруктиера на хладно за по-кратък период или в хладилник. Най-добре е за тях да не ги увивате в нищо, а да имат свободен достъп с въздуха.

Какво да приготвим с портокали
– обелете го и се насладете на вкусен плод. Как се бели портокал – може да разрежете кората и след това да я обелите, с помощта на остър нож можете да махнете цялата кора, навита като спирала.
– използвайте портокали в плодови салати, като комбинирате и с други плодове
– изстискайте портокали и направете плодов сок, може да го комбинирате с ябълки, моркови, целина и да получите много полезна напитка
– може да приготвите сладко от портокали
– корите на портокалите също могат да се използват в различни сладкиши, в греяно вино, да ароматизирате въздуха с тях през зимата като го сложите на топло място (дори върху парното), дори можете да ги използвате в различни апликации
– за да направите фреш от портокал е най-добре той да бъде топъл, а не студен от хладилника, тъй като ще извлечете повече сок

orange-juce

Портокалите са богати на витамин С, който предотвратява появата на рак, спомагат за добро кръвообращение и заздравяване на рани. Един портокал покрива дневните нужди от този витамин.
– съдържат много голямо количество фолиева киселина
– един портокал осигурява 7% от дневната необходима доза калий
– съдържат пектин, който намалява нивото на холестерол в кръвта
– портокалът има засищащо действие и особено подходящ за хора, които имат проблеми с наднормено тегло
– богати са на антиоксиданти
– един портокал съдържа 12,5 % от необходимата дневна доза фибри

Освен от сърдечни болести портокалите имат доказано действие срещу рака на устната кухина и стомаха. Както и другите цитрусови плодове, портокалите е добре да се включват в диетата на всички, които целят намаляване на теглото. Положителният ефект се свързва и с редица други болести като Алцхаймер, болестта на Паркинсон, диабет, множествена склероза, холера, гингивити, белодробни заболявания, колити.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории