Портокалопита
Добави към моето меню
Портокалопита
рецепта споделена от Илиана Азгини
портокалова баница, рецепта от гръцката кухня
Продукти:
кори за баница, 500 г
4 яйца
200 мл царевично олио
200 мл сок от портокал
1 ч.ч. захар
250 г кисело мляко 2%
20 г бакпулвер
2 бр. ванилия
настъргана кора от 1 портокал
За сиропа:
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 пръчка канела
кора от 1 портокал
Начин на приготвяне :
• Отваряме пакета с корите и ги разделяме на 3 части . Една по- една частите ги поставяме във фурната, която сме включили на 100 градуса и ги оставяме леко да изсъхнат . Повтаряме процедурата и с останалите 2 кори .
• След като са се изсушили корите, ги начупваме в дълбок съд
• В друга купа, разбъркваме захарта с киселото мляко, яйцата, сока от портокалите и ги добавяме в купата с корите . Прибавяме и останалите продукти бакпулвера, ванилията, стърготините портокал и олиото
• Разбъркваме добре и поставяме в тава за печене .
Няма смисъл, да мажем тавата с олио, достатъчно мазнина сме добавили в портокалопитата
• Печем за 35-45 мин. на 180 градуса фурна – до образуването на червеникава коричка .
Важно: Гледайте, тавата която използвате за печенето да не е много дълбока в резултат, портокалопитата да остане сурова отвътре
• През това време приготвяме сиропа . Водата със захарта , канелата и кората портокал – да ври за 7-10 мин.
• След като изкараме портокалопитата ни от фурната , сиропа е вече изстинал и заливаме сладкиша ни Изчакваме , поне 30 минути до консумация