Португалска кухня
Добави към моето меню
Португалска кухня
Португалия е страната с най-висока консумация на риба в Европа. Нейната кухня е повлияна от кухнята на средизеноморието и се характеризира с богати, засищащи ястия. Влиянието на португалските колонии се усеща в широкото разнообразие от подправки, които се използват тук – чили чушлета пири пири, черен пипер, канела, ванилия и шафран. Зехтинът е в основата на португалската кухня, като широко използвани също така са чесън, кориандър и магданоз.
Специален гост на португалската вечер беше г-н Луиш Фераш, временно управляващ посолството на Португалия, който оцени с 8-9 от общо 10 точки следните типични за неговата страна ястия:
1. Супа Калдо Верде със спанак
2. Средиземноморски Ризолес
3. Етеричен лаврак по португалски
4. Португалски тарти с три вида яйчен крем
Авторите на ястията от португалската кухня. Отляво надясно: Цветан Вълков, Рада Ковачева, Емануел Манев – студенти в 3ти семестър на Кулинарна Академия HRC, които в момента завършват практика си в учебен ресторант Таланти.
Рецепта за Средиземноморски Ризолес
(за приблизително 10 Ризолес)
Тесто
• 200 гр. брашно
• 100 гр. мляко
• 100 гр. вода
• 25 гр. масло
• 5 гр. сол
• 20 гр. лимонов сок
Разтопете маслото на бавен огън, добавете брашното и го изпържете добре за да се загуби вкусът на сурово брашно. Добавете течностите и бъркайте докато не се получи добра консистенция.
Тапанада от черни маслини
• 100 гр. черни маслини
• 5 гр. чесън
• 5 гр. филе от аншоа
• 5 гр. каперси
• 5 гр. зехтин
• 5 гр. Магданоз
Нарежете всички съставки на ситно и смесете, докато не се получи добра консистенция (не бива да е прекалено на ситно, за да могат да се усещат парченцата маслини и каперси).
Разточете тестото на тънко, направете рингове с диаметър 100мм. и ги напълнете ги с около 10 гр. тапанада. Поставете още един кръг отгоре и го затворете по краищата добре. Пържат се на 190C във фритюрник. Препоръчваме да се гарнират със свежа салата по ваш избор.