Последни Рецепти
Последни Статии

Португалска кухня

Добавено в Любопитно, Наши гости

Добави към моето меню

Португалска кухня

Португалия е страната с най-висока консумация на риба в Европа. Нейната кухня е повлияна от кухнята на средизеноморието и се характеризира с богати, засищащи ястия. Влиянието на португалските колонии се усеща в широкото разнообразие от подправки, които се използват тук – чили чушлета пири пири, черен пипер, канела, ванилия и шафран. Зехтинът е в основата на португалската кухня, като широко използвани също така са чесън, кориандър и магданоз.

Специален гост на португалската вечер беше г-н Луиш Фераш, временно управляващ посолството на Португалия, който оцени с 8-9 от общо 10 точки следните типични за неговата страна ястия:

1. Супа Калдо Верде със спанак
супа Caldo-Verde

2. Средиземноморски Ризолес
Rizoles

3. Етеричен лаврак по португалски
лаврак portug-Eterichen-lavrak

4. Португалски тарти с три вида яйчен крем
Portugalski-tarti

Авторите на ястията от португалската кухня. Отляво надясно: Цветан Вълков, Рада Ковачева, Емануел Манев – студенти в 3ти семестър на Кулинарна Академия HRC, които в момента завършват практика си в учебен ресторант Таланти.
готвачи

Рецепта за Средиземноморски Ризолес
(за приблизително 10 Ризолес)

Тесто
• 200 гр. брашно
• 100 гр. мляко
• 100 гр. вода
• 25 гр. масло
• 5 гр. сол
• 20 гр. лимонов сок

Разтопете маслото на бавен огън, добавете брашното и го изпържете добре за да се загуби вкусът на сурово брашно. Добавете течностите и бъркайте докато не се получи добра консистенция.

Тапанада от черни маслини
• 100 гр. черни маслини
• 5 гр. чесън
• 5 гр. филе от аншоа
• 5 гр. каперси
• 5 гр. зехтин
• 5 гр. Магданоз

Нарежете всички съставки на ситно и смесете, докато не се получи добра консистенция (не бива да е прекалено на ситно, за да могат да се усещат парченцата маслини и каперси).

Разточете тестото на тънко, направете рингове с диаметър 100мм. и ги напълнете ги с около 10 гр. тапанада. Поставете още един кръг отгоре и го затворете по краищата добре. Пържат се на 190C във фритюрник. Препоръчваме да се гарнират със свежа салата по ваш избор.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории