Боб чорба постна
Добави към моето меню
Боб чорба постна
Рецепта споделена от Нина Касабова
Необходими продукти:
400 г зрял фасул
1 глава лук
1 – 2 моркова
1 сушена пиперка, червена
1 зелена чушка
2 с.л. доматено пюре
1 с.л. брашно
1 с.л. червен пипер
3 – 4 с.л. олио
Щипка джоджен
Щипка ронена чубрица
Начин на приготвяне:
• Фасула се измива и се слага да се вари. След 30-40 мин. варене водата се сменя. Това се повтаря още два пъти или докато зърната започнат да се отделят от обелката си. При последната вода се изчаква боба да започне да омеква.
• Тогава в тенджерка се запържват нарязаните лук и морков и зелена чушка.
• Когато поомекнат към тях се добавя прецедения боб и се налива около литър вода.
• Щом фасула омекне напълно се добавят стрита сушена чушка, 2 с.л. доматено пюре и джоджен и чубрица на вкус. Посолява се. Ако е необходимо се долива още вода.
• Прави се студена застройка от брашното, червения пипер и олиото – смесват се в чашка до кашичка и на тънка струйка се доливат в тенджерата при непрекъснато бъркане.
• Разбърква се добре и се отстранява от огъня.