Пита Хризантема
Добави към моето меню
Пита Хризантема
Рецепта споделена от Tanya Levenova
Продукти
1кг брашно
2 яйца
1 белтък
20 г мая (прясна)
250 мл прясно мляко
5 с.л кисело мляко
6 с.л олио
1 с.л сол
½ с.л захар
Начин на приготвяне
• Омесва се тесто,което се оставя да втасва 30 мин.на топло и покрито с кърпа.
• От тестото се късат топчета, разточват се на кори и с по-голяма чаша се изрязват кръгчета.
• Те се прегъват на две и след това още веднъж, като в долният край се притискат да се затворят добре.
• Редят се в тава покрита с хартия ,като се започва от края на тавата.
• Втасва отново, така приготвената пита за 30 мин., намазва се с жълтък, олио и прясно мляко, по 1-2 ч.л. и се изпича.
• Поставям питката в студена фурна, вкл.на 180 градуса на долен реотан за 25 мин.и след това още 10-15 мин на двата реотана . Пече се до готовност.
За тази пита употребих 1/2 от тестото.
Направих още една пита с останалото тесто.