Постни сарми, като на баба
Добави към моето меню
Постни сарми, като на баба
1 кисела зелка
1 ч.ч. нарязани гъби печурки (може и от консерва)
2 -3 глави лук л(много лук, може и праз)
1 морков
250 мл зелева чорба
2 ч. ч. ориз
1 к. ч. бяло вино
2 – 3 с.л. олио
1 с. л. червен пипер
1/2 с. л. чубрица
черен пипер и сол на вкус
Гъбите нарязвате на лентички. Лукът и морковите настъргвате на ренде и се задушавате в тенджера с предварително малко олио и вода. Поръсвате с черен пипер и чубрица.
Добавяте нарязаните гъби и ориза. Наливате виното, разреждате с малко вода и всичко се разбърква добре. Задушавате около 5 минути.
С готовата плънка завивате сарми. Дъното на дълбока тенджера покривате с лозови листа и върху тях нареждате сармите. Поръсвате с червен пипер, заливате със зелевата чорба, малко вода и олио и варите на тих огън около 30 минути.
С брат ми винаги сме спорили как е по-правилно и по-вкусно да се правят пълнени чушки и сарми. Той казваше в тенджерка, аз в тава – да се запече, по вкусно е така. Баба ги правеше в тенджера, една огромна тенджера и ги захлюпваше отгоре с чиния, за да останат плътни. Баба вече не може, но аз научих дъщеря ми да прави такива сарми.
Използвани маркери:
Бъдни вечер,сарми,кисело зеле,рецепти с кисело зеле