Огретен от пролетни картофи
Добави към моето меню
Огретен от пролетни картофи
рецепта за картофки на фурна, огретен със зелен лук и чесън, и хрупкава коричка с препечен кашкавал
1 кг пресни картофи
3 стръка зелен лук
2 стръка зелен чесън
3-4 стръка магданоз
щипка босилек или няколко листа пресен
150 гр кашкавал
1 с.л. зехтин
1 чаша вода
смлян черен пипер на вкус
* Пресните картофи се измиват много хубаво с четка, по-големите се срязват. Слагат се в тенджера с вода и се варят около 10 мин от момента на завиране;
* Зеленият лук и чесън се нарязват на ситно, както и зелените подправки – магданоз и босилек;
* Правоъгълна тава се намазва със зехтин и се разпределят отцедените картофи. Дабавят се нарязаните зелен чесън, лук и подправки и се разбърква. Овкусява се с прясно смлян черен пипер на вкус;
* Долива се 1 ч.ч. бульон (или от водата в която са врели картофките) и се посипва обилно с настърган кашкавал;
* Пече се на средна форма до златисто около 20-25 мин
Готовитя огретен (или гратин) се поднася като основно ястие с много зелена салата.
——————————————————————–
здравословно хранене опит:
Това е съкратена форма на рецепта в която има и бекон – разделното хранене не смесва картофи и месо. В рецептата има сметана и брашно, които пропуснах.Оогретенът стана супер.
Всъщност картофи в менюто само ведъж в седмицата се включват.
А когато много, много ни се пиядат пържени картофи ги поднасям само със салата.