Последни Рецепти
Последни Статии

Огретен от пролетни картофи

Добавено в Аламинути, Гарнитури, Ястия без месо

Добави към моето меню

Огретен от пролетни картофи
рецепта за картофки на фурна, огретен със зелен лук и чесън, и хрупкава коричка с препечен кашкавал

1 кг пресни картофи
3 стръка зелен лук
2 стръка зелен чесън
3-4 стръка магданоз
щипка босилек или няколко листа пресен
150 гр кашкавал
1 с.л. зехтин
1 чаша вода
смлян черен пипер на вкус

* Пресните картофи се измиват много хубаво с четка, по-големите се срязват. Слагат се в тенджера с вода и се варят около 10 мин от момента на завиране;
* Зеленият лук и чесън се нарязват на ситно, както и зелените подправки – магданоз и босилек;
* Правоъгълна тава се намазва със зехтин и се разпределят отцедените картофи. Дабавят се нарязаните зелен чесън, лук и подправки и се разбърква. Овкусява се с прясно смлян черен пипер на вкус;
* Долива се 1 ч.ч. бульон (или от водата в която са врели картофките) и се посипва обилно с настърган кашкавал;
* Пече се на средна форма до златисто около 20-25 мин
Готовитя огретен (или гратин) се поднася като основно ястие с много зелена салата.

——————————————————————–
здравословно хранене опит:
Това е съкратена форма на рецепта в която има и бекон – разделното хранене не смесва картофи и месо. В рецептата има сметана и брашно, които пропуснах.Оогретенът стана супер.
Всъщност картофи в менюто само ведъж в седмицата се включват.
А когато много, много ни се пиядат пържени картофи ги поднасям само със салата.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории