Пълнени гъби
Добави към моето меню
Пълнени гъби
рецепта за гъби – толкова вкусна и ефектна рецепта, че може да се поднесе и на празнична трапеза и толкова лесна, че може да бъде приготвена всеки ден
1 кг гъби печурки (по-едри)
2-3 стръка зелен лук
150 гр шунка или бекон
150 гр кашквал
1 с.л. зехтин
* Избират се по-едри гъби, 1 кг печурки са около 20 гъби. Измиват се и пънчетата се отстраняват;
* Гъбите се поставят в тава за печене и се налива 1 ч.ч. вода. пекат се на средна фурна на 200 градуса до полуготовност;
* Пънчетата се нарязват на ситно. В дълбок тиган се загрява зехтина и се задушават нарязаните пънчета, когато са полуготови се добавят нарязаните на ситно зелен лук и шунка и се разбърква. Остраява се от огъня;
* Гъбите се изваждат от фурната и с излива водата, която се е събрала при печенето в тях. Сместа се разпределя развномерно във всички гугли на гъби. Отгоре се слага парче кашквал;
* Ако е необходимо се налива още малко вода в тавата. Пекат се до готовност, златисто на кашкавала.
Поднасят се като преястие, мезе или като основно ястие с много зелена салата.
продуктите
гъби, подготвени за печене
плънката от пънчетата на гъбите, зелен лук и шунка
гъбите, напълнени с плънката и с парченце кашкавал отгоре преди да влязат във фурната за да се запекат до златисто
стават невероятно вкусни…. даже сега пак ги правя и погледнах как беше 😉