Последни Рецепти
Последни Статии

Правила за здраво сърце

Добавено в Здраве, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Правила за здраво сърце
Специалисти от Американската асоциация на кардиолозите определиха седем правила, които помагат да се избегнат болести на сърцето, но и намаляват риска от онкологични заболявания.

здраво сърце

В няколко думи
Златните правила на кардиолозите
се състоят в
– занимания със спорт,
– включване в храненето на „здрави“ продукти,
– следене на нивото на холестерина
– следене на кръвната захар,
– следене на кръвното налягане
– следене на теглото,
– последното седмо е в отказване на цигарите.

Като спазвате тези правила не само ще имате здраво сърце, но и ще доживеете до 90 години и повече
1. Движете се активно
Тези, които не стават от работното си място в продължение на 6-8 часа рискуват два пъти по-често да получат инфаркт до 60-годишна възраст. Трябва да се движим поне 40 мин на ден без прекъсване. Именно след толкова време в организма започват да се изработват млечна киселина и кислородът се разнася от кръвта по-добре в нашия организъм, сърцето започва да работи по-ритмично. Също така е хубаво, ако на всеки час на работа правите 5 минутна почивка свързана с активно движение, като качване на стъпала например.

2. Хранете се пълноценно и разнообразно
За поддържане на организма в тонус и нормална хормонална дейност трябва всеки ден в менюто да се включват храни богати на фибри, растителни и животински белтъчини, бавни въглехидрати и аминокиселини. И правилото всеки ден по един пресен плод или зеленчук не трябва да има изключение.

3. Знайте нивото на холестерин и го дръжте под контрол
„Лошият“ холестерин е един от главните виновници за хипертония и сърдечна недостатъчност. Нормалните показатели са:
Общ – 5 ммол/л(200 мг/дл).
ЛПНП (липопротеини с ниска плътност – „лош“ холестерин) – 3,5 ммол/л(130 мг/дл).
ЛПВП (липопротеини с висока плътност – добър холестерин) – 1 ммол/л (39 мг/дл).
При хора по-възрастни от 30 години е желателно да си правят изследания веднъж в годината, над 45 години – два пъти в годината

4. Контрол на кръвното налягане
Днес има епидемия на хипертония – по данни на Световната Здравна Организация – повече от 40% от хората на възраст над 35-40 години имат нестабилно кръвно налягане.
Кръвното налягане се измерва в милиметри живачен стълб. За хора между 16 и 30 – годишна възраст, систоличното кръвно налягане cе движи между 115 и 160 мм, а диастоличното – между 60 и 85 мм живачен стълб. За лица под 50-годишна възраст, систоличното налягане може да се движи между 115 и 16O мм, а диастоличното между 70 и 93 мм. Всяко диастолично налягане над 95 мм се приема за повишено, независимо от годините.
Това са нормите за кръвно налягане:
Ниско кръвно – 115-110/70 мм ж.ст.
Оптимално – 120/80 мм ж.ст.
Нормално – 120-129/80- 84 мм ж.ст.
Високо кръвно – 130-139/85- 89 мм ж.ст.
Артериална хипертония – 140/90 мм ж. ст. и повече.

5. Внимавайте с теглото
Едва ли има тема по която да е написано толкова много колкото наднорменото тегло и затлъстяването. И толкова много диети. И така има изследване според което всеки 15 кг наднормено тегло отнемат 10 години от живота. Важно е да се следи и за обиколката (обема) на талията
– При жените не трябва да превишава 80-85 см (в зависимост от телосложението)
– При мъжете – 95-105 см
Абдоминалното затлъстяване (натрупване а мазнини в областта на корема) води до нарушаване на обмена на веществата и проблеми.

6. Знайте какво е нивото на кръвната ви захар
Нормалното ниво на кръвната захар се приема на гладно тези под границата 120 мг% или 6,6 ммол/л. След хранене нивото на кръвна захар се покачва. Тогава стойностите варират до 140 мг% или 7,7 ммол/л. Захарният диабет е едно много разпространено заболяване, като са опасни и усложненията, които влияят на сърдечно съдовата и хормоналната система на организма.

7. Не пушете
Приема се, че организмът се изчиства напълно, възстановява се от последната изпушена цигара след цели 15 години, ако ги откажете. Помислете си колко хора, които познавате отказват цигарите за ден, за седмица, за месец, за няколко месеца, за година … Да се откажат цигарите трябва воля и твърдото решение, че това е последната цигара и повече няма да горите пари между пръстите си. Важно е да се знае, че процесите по възстановяване започват няколко часа след като сте изпушили последната цигара.

Изследването е проведено от специалисти от Медицинското училище Фейнберг при Северозападния Университет Илинойс САЩ потвърждава „златните правила“. По тяхното мнение освен при сърдечносъдови заболявания правилата помагат и за профилактика на онкологични заболявания при хората, които спазват 5 или 6 от правилата, като отказването от цигарите е задължително.
Когато говорят за правилно хранене учените имат в предвид
Средиземноморската диета
Която като начин на хранене спомага за намаляване на риска от заболяване на сърцето с една трета. Това се получава благодарение на приема на голямо количество антиоксиданти, които се съдържат в зеленчуците, плодовете, зърното и рибата.
Наскоро учени от Израел забраниха мотото „Бягай от инфаркта“ като препоръчаха на пациентите с повишено ниво на холестирин да не подлагат своя организъм на големи натоварвания. Те препоръчват да се ходи пеша или да се кара колело. Ходенето пеша трябва да е около 30 мин, не по-малко от 5 пъти през седмицата. Занятия като футбол или тичане са за напълно здрави хора.

***
Съветите са полезни. Познати. Логични. Ако ги следвате може да запазите по-дълго организма си здрав и работоспособен. Но продължителността на живота се определя от генетика (50%), социална среда и много други неща. Затова и много от хората на планетата, които доживяват до 100 години, които рядко са се придържали към някаква диета или са водили особено здравословен начин на живот.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории