Празнична погача Мима
Добави към моето меню
Празнична погача Мима
Рецепта споделена от Mima Dimitrova
Продукти:
1 пакетче мая (40 г свежа или суха – 3 ч.л.)
1 белтък в тестото
1 жълтък за намазване
100 мл затоплена вода за маята,в която добавям ½ ч.л. захар и още 150 мл вода
1 с.л. сол в тестото
100 г меко масло
50 мл олио
брашно, около 700 г
сусам за декорация
Начин на приготвяне:
• Замесва се меко тесто от шупналата мая, пресятото брашно и 1/3 от мазнината
• Оставете тестото да втаса до удвояване на обема
• Разделете го на 3 топки – малка, по-голяма и средна.
• От малката топка разточвате правоъгълна лента,която прегъвате на две и нарязвате на ленти, не до края.Завивате ,получава се много красива розичка,която поставяте в средата на тавата.
• От най-голямото топче разточвате правоъгълна кора с размери 50/25 см. Намазвате обилно с мазнина и завивате на руло.
• Рулото завивате на венец и слагате около средното топче (розичката). Нарязвате го на 12 части с ножичка,но не до края,само да се получат прорези.
• От средното топче разточвате кръгла кора,която нарязвате на 12 триъгълника. Поставяте ги върху гладката част на рулото-между прорезите.
• Оставяте погачата отново да втаса (узрее).
• Когато си удвои обема,намазвате с жълтъка и мазнина.
• Печете в гореща фурна на 180 градуса.