Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на бирата

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Празник на бирата
На Илинден българските пивовари отбелязват професионалния си празник, тъй като преди 20 години, игуменът на Бачковския манастир епископ Наум избира пророк Илия за техен покровител. По стара българска традиция, на този ден се приготвя пиво, от което човек не се напива.
Близо 80% от пълнолетните българи предпочитат да консумират пенливата течност, показват данни на Съюза на пивоварите у нас. Годишната консумация на глава от населението през 2014 г е била 72 литра, което се равнява на 218 чаши от 330 милилитра. Не защото е модерно, а защото е полезно да пиеш бира, смята изп.директор на съюза Ивана Радомирова, ето какво казва в интервю за БНР:
„Пивото съдържа много антиоксиданти, витамини и при една умерена консумация може да е абсолютно съвместимо със здравословния начин на живот на съвременния човек, с активността и динамиката на нашето ежедневие.“

bira 2 chashi

Препоръчителният дневен прием за жените е между 500 и 550 мл, а за мъжете 1000 – 1100 мл и то не повече от пет дни в седмицата. У нас има десетки видове бира, които се произвеждат и внасят, но ние оставаме традиционалисти и предпочитаме светлото пиво.
През тази година Съюзът на пививарите фокусира дейността си към общоевропейската кампания Love Beer за популяризиране на модерната бирена култура. На преден план се извеждат ценните характеристики на бирата като натурална, нискокалорична и подходяща не само за мъжете, но и за жените напитка.
Каква бира пие българинът?
Отговор дава Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България в интервю за Дарик: „През миналата година продажбите отбелязаха пореден спад от 5%. Просто до голяма степен нашият пазар, особено лятно време, зависи от климатичните условия. За съжаление, ние сме подложени на много силния натиск на вносни бири, които в повечето случаи са от много ниския ценови сегмент и се разпространяват през каналите за модерна търговия, но това е свободният пазар”.
От думите й става ясно, че бирата все пак продължава да бъде любима напитка на българите, а това твърдение се подкрепя и от проучване, според което 78% от пълнолетното население у нас консумира пиво. Предпочитанието към категорията не се влияе съществено от размера на доходите или от местоживеенето, сочи още статистиката.
“Ние сме убедени, че ще успеем да се справим. Българинът харесва българската бира”, допълва Радомирова.
Най-важното, което трябва да знае потребителят за ползите от пивото, е да консумира с удоволствие и мярка, припомнят от Съюза на пивоварите.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории